Det första reningsverket för läkemedelsrester invigs

Det första reningsverket för läkemedelsrester invigs

Idag inviger miljöminister Karolina Skog Sveriges första reningsverk för fullskalig rening av läkemedelsrester.

4 sep 2017, kl 11:40
0

Annons

Det är Nykvarnsverket i Linköping som blir det första reningsverket som till över 90 procent renar avloppsvattnet från läkemedel. I den nya tekniken används ozon som gör att vattnet kan renas även från svårnedbrytbara läkemedelsrester, meddelas i ett pressmeddelande från Tekniska verken, som äger anläggningen.

I våras redovisade Naturvårdsverket ett uppdrag för regeringen, där förutsättningarna för användning av avancerad rening av läkemedelsrester från avloppsvattnet utreddes.

I redovisningen för uppdraget fastslog Naturvårdsverket att det finns ett behov av att införa avancerad rening vid avloppsreningsverk för att rena vattnet från läkemedelsrester. Men hur behovet ser ut på lokal nivå var inte utrett, och man kunde då inte säga vilka avloppsreningsverk som borde prioriteras. Den fullskaliga läkemedelsreningen på Nykvarnsverket är ett initiativ från lokala och regionala aktörer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng