Annons
”Kan se på möjligheterna till ett försäljningsförbud”
Läkemedelsverket. Foto: Sara Heyman.

”Kan se på möjligheterna till ett försäljningsförbud”

Alvedon med modifierad frisättning kan komma att förbjudas i Sverige innan EMA kommer med beslut.

4 sep 2017, kl 10:04
0

Annons

Mark Personne, Giftinformationscentralen.

I fredags kom nyheten att Alvedon 665, paracetamol med en modifierad och långsammare frisättning, kan komma att dras tillbaka från den europeiska marknaden. Det rekommenderade den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA:s säkerhetskommitté PRAC efter att ha granskat läkemedlet.

Bakgrunden är svåra förgiftningsfall, där den behandlingsmetod som nästan alltid kan häva förgiftningstillstånd av vanlig paracetamol, inte fungerar med depotvarianten. I somras gick läkare på Sahlgrenska universitetssjukhuset ut i media och varnade för läkemedlet.

Mark Personne, överläkare på Giftinformationscentralen, skrev redan 2016 en debattartikel i Läkartidningen där han påtalade de komplicerade förgiftningsfallen med Alvedon 665. Han välkomnar nu beskedet från PRAC, men konstaterar att det ändå kommer ta lång tid innan marknadstillståndet verkligen kan komma att dras in.

– Själva utredningen har tagit väldigt lång tid, säger han. De här utredningarna tar alltid längre tid än man önskar.

Det är flera steg kvar innan läkemedlets marknadstillstånd skulle kunna dras in. Dessutom kan beslutet komma att överklagas av tillverkaren GlaxoSmithKline, som i kommentarer säger att de fortsatt står bakom läkemedlets säkerhetsprofil. Därför borde man i Sverige se över möjligheterna att få bort läkemedlet på ett snabbare sätt, menar Mark Personne. Läkemedelsverket har i vissa fall möjlighet att införa försäljningsförbud.

– Jag tycker att man från Läkemedelsverkets sida kan titta på den möjligheten, säger Mark Personne.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng