Annons
Covid-19-läkemedel blir tillgängligt för riskgrupper
Foto: Istock

Covid-19-läkemedel blir tillgängligt för riskgrupper

Astrazenecas läkemedel Evusheld kan användas i Sverige av patienter med nedsatt immunförsvar.

22 mar 2022, kl 10:52
0

Sverige blir ett av de första länderna i Europa att tillgängliggöra Astrazenecas covid-19-läkemedel Evusheld (tixagevimab/cilgavimab) för vissa patienter. Den patientgrupp som är aktuell för läkemedlet är personer med nedsatt immunförsvar som inte har kunnat bilda ett tillräckligt antikroppssvar av vaccinerna.

Det kan till exempel handla om personer med cancer som behandlas med cellgifter, patienter i dialys och patienter som tar mediciner efter en organtransplantation. Det gäller även patienter som tar immunosuppressiva läkemedel för sjukdomar som multipel skleros och reumatoid artrit.

– Tusentals människor i Sverige har, trots tillgången till vaccin, inte kunnat återgå till en mer normal vardag, inte kunnat träffa anhöriga och delta i sociala aktiviteter. Det känns därför väldigt bra att detta läkemedel nu görs tillgängligt för en specifik grupp av dessa patienter, säger Anna-Lena Engwall, chef för Astrazeneca i Norden, i ett pressmeddelande.

Covid-19-läkemedel som inte godkänts av EMA

Evusheld granskas för närvarande av den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA, men är ännu inte godkänt. Att läkemedlet nu kan tillgängliggöras i Sverige beror på att det har fått en generell licens. Denna innehas av Apoteket AB. Även övriga apotek har möjlighet att expediera läkemedlet till vården via rekvisition men måste då först ansöka om licens, och referera till den redan beviljade licensen.

Evusheld har utvecklats för att både förebygga och behandla covid-19. Behandlingsriktlinjerna i Sverige kommer att tas fram av den nationella expertgruppen för covid-19-läkemedel.

I USA fick Evusheld ett nödgodkännande i december 2021.

Läkemedlet tillverkas i Sverige. På Astrazenecas anläggning i Södertälje har packning och frisläppning redan påbörjats.

Långverkande monoklonala antikroppar

Evusheld är en kombination av de två monoklonala antikropparna tixagevimab och cilgavimab som ursprungligen kommer från B-celler från personer som haft covid-19.

Monoklonala antikroppar kan beskrivas som laboratorieframställda ”imitationer” av de antikroppar vårt immunförsvar tillverkar. Covid-19-läkemedlen med monoklonala antikroppar binder till virusets spikeprotein och hindrar viruset från att infektera celler. Behandlingen ska sättas in tidigt i sjukdomsförloppet och kan då förhindra att sjukdomen förvärras och blir allvarlig.

Vid behandling med nuvarande monoklonala antikroppar börjar effekten gå ned efter några veckor och avtar sedan gradvis. Tixagevimab och cilgavimab är i stället långverkande antikroppar som ska kunna skydda i upp till sex månader. De är riktade mot olika delar av covid-19-virusets spikeprotein.

Ny preklinisk data från Washington university school of medicine har visat att Evusheld har effekt mot omikron, inklusive alla undervarianter.