NT-rådet avråder från Evusheld som profylax
Foto: Istock

NT-rådet avråder från Evusheld som profylax

Evusheld som förebyggande behandling mot covid-19 bedöms inte som kostnadseffektivt, skriver NT-rådet.

12 dec 2022, kl 14:17
0

Användningsområdet för antikroppskombinationen Evusheld (tixagevimab/cilgavimab) har varit en omdiskuterad fråga. Läkemedlet är godkänt i EU både som både profylax och som behandling mot covid-19. Beträffande profylax handlar det om att skydda personer som av något skäl inte får tillräcklig skyddseffekt av vaccin mot covid-19, till exempel immunsupprimerade patienter.

I Sverige har läkemedlet dock huvudsakligen använts för behandling mot sjukdomen.

Nu verkar det av allt att döma som att det kommer att fortsätta så. I en ny rekommendation avråder NT-rådet, regionernas gemensamma organ för nationellt införande av nya terapier, från att använda läkemedlet som förebyggande behandling.

Sämre effekt mot nya varianter

Sedan godkännandet har effekten av monoklonala antikroppar mot nya virusvarianter utvärderats vilket Läkemedelsvärlden har skrivit om. I så kallade neutraliseringstest i provrör har forskare sett en något minskad effekt hos Evusheld när det gäller omikronvarianterna BA 4 och BA 5. Och när de gäller varianterna BA 2.75.2 och BQ 1.1 har man i provrör sett att läkemedlet inte fungerade alls. Den sistnämnda förutspås bli en dominerande variant i EU den kommande veckorna.

Hälsoekonomisk värdering av Evusheld

I den nu aktuella rekommendationen har NT-rådet tittat på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets, TLV:s, hälsoekonomiska bedömning av Evusheld som profylax. I den har TLV bedömt att en dubbel dosering av läkemedlet, som ges var sjätte månad, ger en minskad risk att blir sjuk av virusvarianterna BA.4 och BA 5. Myndigheten värderade då att kostnaden per så kallat vunnet kvalitetsjusterat levnadsår var cirka 3,1 miljoner kronor för denna dubbla dosering jämfört med ingen förebyggande behandling.

Osäkerheten i TLV:s hälsoekonomiska värdering har bedömts som mycket hög. Detta bland annat på grund av att läkemedlets kostnadseffektivitet beror på hur kommande virusvarianter kommer att utforma sig.

Även osäkerheten i den vetenskapliga dokumentationen har bedömts som hög.

TLV:s analyser har visat att det finns osäkerheter när det gäller effekten av Evusheld mot andra virusvarianter än BA 4 och BA 5.

Utifrån dessa faktorer bedömer NT-rådet att Evusheld inte kan anses vara kostnadseffektivt som förebyggande behandling mot covid-19, och därför avråds regionerna från att använda läkemedlet i detta syfte.

NT-rådets rekommendation gäller bara Evusheld som förebyggande behandling.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng