Annons
Mobilapp med AI hittar malignt melanom
Läkaren tar en bild av hudförändringen med en mobiltelefon försedd med en förstoringslins som kallas dermatoskop. Foto: Istock

Mobilapp med AI hittar malignt melanom

Forskare i Linköping har testat appen på vårdcentraler med utmärkt resultat och planerar nu en större studie.

22 mar 2024, kl 11:02
0

Magnus Falk

Magnus Falk. Foto: Linköpings universitet.

Panos Papachristou

Panos Papachristou. Foto: Carl Törner.

En mobilapp som hittar malignt melanom med stor träffsäkerhet kan bli ett värdefullt hjälpmedel för läkare i primärvården. Det anser forskare vid Linköpings universitet. De har utvärderat appen i en studie som nyligen publicerades i British Journal of Dermatology.

Hittar malignt melanom med AI

Mobilappen analyserar bilder med hjälp av artificiell intelligens, AI. Den är utformad för att kunna analysera hudförändringar som misstänks vara den allvarliga hudcancern malignt melanom.

Den aktuella studien är först i världen med att testa en sådan app i primärvården.

– Väldigt många studier har gjorts på redan insamlade bilder av hudförändringar och de studierna är relativt överens om att AI är bra på att skilja farligt från ofarligt. Vi blev nästan tagna på sängen av att ingen gjort en studie på patienter som kommer till en mottagning i primärvården, säger forskaren Magnus Falk, som ledde studien, i ett pressmeddelande.

Magnus Falk är biträdande professor vid Institutionen för hälsa, medicin och vård vid Linköpings universitet och distriktsläkare.

Viktigt hitta tidigt

Att undersöka misstänkta prickar på huden och skilja ut dem som kan vara hudcancer är en vanlig uppgift för läkare i primärvården. Det är viktigt att upptäcka malignt melanom så tidigt som möjligt. Detta eftersom sjukdomen då går att bota med kirurgi.

– Läkare på vårdcentral påträffar många hudförändringar varje dag och behöver med begränsade resurser ta beslut om handläggning vid misstanke om hudmelanom. Det resulterar ofta i ett överflöd av remisser till specialistläkare eller borttagande av hudförändringar, som i majoriteten av fallen visar sig vara ofarliga, sägerstudiens huvudförfattare Panos Papachristou i pressmeddelandet.

Han är forskare, anknuten till Karolinska institutet, och specialistläkare i allmänmedicin. Han är också en av grundarna till företaget som har utvecklat appen.

Så gick studien till

Forskarna genomförde studien vid 36 vårdcentraler i Östergötland. När en patient sökte för en hudförändring följde läkaren standardrutinen. Läkaren undersökte förändringen som vanligt och beslutade om något skulle göras och i så fall vad.

Standardrutinen innebär att primärvårdsläkaren vid misstanke om melanom antingen skriver remiss till en hudläkare som ställer diagnos, eller skär bort hudförändringen direkt på vårdcentralen. Sedan skickar man vävnadsprovet på analys.

Efter att ha beslutat hur hudförändringen skulle handläggas tog läkarna i studien en bild av hudförändringen med en mobiltelefon försedd med en förstoringslins som kallas dermatoskop. I mobiltelefonen fanns den AI-baserade appen som analyserade bilden och gav vägledning om risken för att det handlade om malignt melanom.

Hittar malignt melanom träffsäkert

I nästa steg jämförde forskarna appens svar med de diagnoser som sjukvården ställde.

Totalt ingick 253 hudförändringar hos 228 patienter. Det visade sig att tio av förändringarna verkligen var malignt melanom och ytterligare elva var förstadier till melanom.

Mobilappen var mycket träffsäker. Den hittade samtliga fall av malignt melanom och alla utom ett av förstadierna

När appen svarade att en misstänkt förändring inte var ett melanom, var sannolikheten 99,5 procent att detta stämde.

Forskningen fortsätter

Forskarna lyfter dock fram begränsningar med studien:

– Det verkar som att det skulle kunna finnas en nytta med den här metoden. Men i den här studien fick ju inte läkarna låta sitt beslut påverkas av appens svar, så vi vet inte vad som händer i praktiken om man använder ett AI-baserat beslutstöd, säger Magnus Falk.

– Så även om det här är ett väldigt positivt resultat finns det en osäkerhet och vi behöver fortsätta utvärdera verktygets användbarhet med vetenskapliga studier.

Forskarna planerar därför att gå vidare med en större uppföljande studie i flera länders primärvård. Där kommer de att jämföra användning av appen som ett aktivt beslutsstöd med att inte använda den alls.