Annons

80-talet receptfria varor i handeln

Från och med april nästa år kommer ett 80-tal receptfria varor få säljas i den allmänna handeln. Alla utom kommuner, landsting och restauranger kommer att kunna ansöka om försäljningstillstånd.

1 apr 2008, kl 17:08
0

Apoteksmarknadsutredaren Lars Reje presenterade i dag sitt tredje delbetänkande i Apoteksmarknadsutredningen: Detaljhandel med vissa receptfria läkemedel. Enligt förslaget bör det bli Läkemedelsverket som avgör vilka receptfria läkemedel som ska få säljas på andra ställen än apotek.
? Troligtvis kommer det att bli ungefär de varor som idag får säljas via Apoteksombuden, säger Lars Reje.
Bland dem finns preparat mot värk och feber, snuva, åksjuka, nästäppa och mag- tarmproblem.

Även om det kommer att bli Läkemedelsverket som i detalj reglerar vilka substanser, doser och förpackningar som ska få säljas i den allmänna handeln, så föreslår utredningen ett antal grundkriterier. Bland annat ska behandling med läkemedlet inte kräva att en diagnos ställts av läkare. Läkemedlet ska också sedan tidigare säljas receptfritt i andra länder inom EES, och allvarliga biverkningar ska vara sällsynta. Även läkemedelsförpackningarna ska vara anpassade så att det inte går att överdosera även om man äter alla tabletter i förpackningen.

Läkemedelsverkets urval ska resultera i en lista på läkemedel som alla näringsidkare ska kunna sälja.
? De enda som vi undantagit från den här försäljningsrätten är de näringsidkare som idag har utskänkningstillstånd eftersom det inte är lämpligt att sälja alkohol och läkemedel på samma ställe, säger Lars Reje. 

Enligt den redan befintliga kommunallagen får inte heller kommuner och landsting sälja läkemedel. Det innebär att när de nya lagarna för den receptfria försäljningen börjar gälla så kan en privat vårdcentral sälja läkemedel, men inte en vårdcentral som styrs av landstinget.
? Det kan verka lite märkligt, men i praktiken kommer det inte bli så stor skillnad mellan privata och landstingsstyrda vårdcentraler. Redan idag hyr ju landstingens vårdcentraler in apotek i sina lokaler, säger Lars Reje.

Det kommer inte krävas någon speciell kompetens för att sälja läkemedlen, men personal som inte har hälso- och sjukvårdsutbildning ska inte heller få ge någon mer information än den som står i bipacksedeln.
? På sikt kan jag tänka mig att fler kategorier kan inkluderas genom att man gör någon slags certifiering för rådgivning, men i början tycker vi att det ska vara så strikt som möjligt så att ingen personal luras in i att ge felaktiga råd, säger Lars Reje.

Tillsynsansvaret för försäljningen kommer att landa på Läkemedelsverket. Det är dit som återförsäljarna anmäler sitt intresse, sen är det Läkemedelsverket som meddelar respektive kommun vilka försäljningsställen som kommunerna ska utföra inspektioner på.

Enligt förslaget ska det också införas en åldersgräns på 18 år för att köpa läkemedel i den allmänna handeln. Unga människor kommer alltså även i framtiden vara hänvisad till apotek om de vill handla receptfria läkemedel.
? Det här med åldersgränsen är något som vi diskuterat väldigt mycket. Och vi har landat i att vi tycker det är en rimlig säkerhetsåtgärd och också relativt lätt för butikerna att efterleva eftersom de redan har en åldersgräns på 18 år för tobak och nikotinläkemedel, säger Lars Reje.
Utredningen föreslår att de nya lagarna börjar gälla den 1 april 2009.