Oppositionen kritiserar utförsäljning

Oppositionspartierna kritiserar regeringen för att vilja börja utförsäljningen av apotek innan beslutet om en omreglering tagits av riksdagen.

31 mar 2008, kl 17:48
0

I början av maj ska riksdagen ta ställning till regeringens proposition om bildandet av ett moderbolag för Apoteket AB samt vissa omstruktureringsåtgärder. Idag diskuterar socialutskottet  propositionen i en öppen utfrågning med bland annat Apotektes vd Stefan Carlsson, representanter från Läkemedelsverket, Läkemedelsförmånsnämnden, fackliga organisationer och patientorganisationer.

Om propositionen
går igenom innebär att utförsäljningen av apotek påbörjas, trots att riksdagen ännu inte fattat beslut om en avreglering av apoteksmarknaden, hävdar oppositionen.
– Vad jag förstår är det här en mycket ovanlig hantering, säger Thomas Nihlén (mp).
Även om regeringen i praktiken inte kommer att påbörja någon utförsäljning, innan riksdagen fattat beslut om omreglering, så hastar man fram beslut i fel ordning, hävdar han.
– Den normala gången hade ju varit att invänta riksdagens beslut om förändrat apotekssystem, innan man börjar med nästa steg.

Det är först
under hösten som riksdagen kommer att ta ställning till huvudbetänkandet. Men regeringen har också fått kritik för att det i huvudutredningen inte framgår hur stor del av Apoteket AB som ska säljas ut eller hur läkemedelsförsörjningens infrastruktur ska organiseras efter omregleringen. Det är bland annat dessa frågor som bildandet av ett moderbolag ska ta hand om.

Oppositionen
, hävdar att regeringen ser avregleringen som en rent ideologisk handling, utan förnuftiga sakargument, och att den därför hastar fram besluten.
– Jag förstår i och för sig att de har bråttom och behöver komma igång med utförsäljningen så snabbt de bara kan, för att hålla sin egen tidsplan. Men vi menar att de skulle invänta remissinstansernas synpunkter innan de gick vidare, säger Thomas Nihlén.

Med anledning av regeringens förslag har socialuskottet idag en öppen utfrågning.

 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng