Blodfettssänkare påverkar inte kärlen

Ett nytt blodfettssänkande läkemedel minskar nivåerna av LDL-kolesterol
men påverkar inte blodkärlsväggarna. Slutsatsen presenteras i New
England Journal of Medicin men någon direkt förklaring till de
kontroversiella resultaten ges inte i artikeln.

31 mar 2008, kl 14:38
0

I studien, som går under namnet Enhance, har den välkända blodfettssänkande substansen simvastatin jämförts med en kombinationsbehandling med både simvastatin och ezetimibe. Den sistnämnda säljs under namnet Ezetrol i Sverige. Syftet var att undersöka vilken effekt tilläggsbehandling med ezetimibe har på utveckling av åderförkalkning.

Från augusti 2002 till april 2004 följdes 720 patienter med en ärftligt orsakad förhöjning av kolesterolnivåerna. Den ena halvan av gruppen behandlades med 80 mg simvastatin och placebo medan den andra halvan fick samma mängd simvastatin tillsammans med 10 mg ezetimibe. LDL-halterna sjönk mest i den sistnämnda gruppen men blodkärlsväggarna i artärer i hals och ben skilde sig inte signifikant åt.

Författarna spekulerar i att det skulle kunna finnas gränser för hur mycket blodkärlsväggarna kan påverkas av sänkta kolesterolnivåer. En majoritet av patienterna hade behandlats med statiner under lång tid innan studien inleddes. En annan förklaring skulle kunna vara att ezetimibe inte har någon effekt på kärlen, trots den kolesterolsänkande förmågan, kanske beroende på att verkningsmekanismen för ezetimibe inte är densamma som för statinerna.

Studien sponsrades av Merck och Schering-Plough, som står bakom det nya preparatet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng