Annons

Avtal mellan Apoteket och Medco klart

Det omdiskuterade samarbetet mellan Apoteket och amerikanska Medco
Health Solutions kommer att bli av. Beskedet från Apoteket upprör
Sveriges Farmacevtförbund som menar att det hela är anmärkningsvärt och
obegripligt.

31 mar 2008, kl 11:53
0

Förra året fick Apoteket mycket kritik för det planerade samarbetet med Medco Health Solutions men enligt Stefan Carlsson har nu samarbetet fått socialminister Göran Hägglunds välsignelse, skriver Dagens Industri idag. Enligt ett pressmeddelande från Apoteket planerar de att tillsammans med Medco utveckla ett elektroniskt system för receptgranskning som kommer att leda till minskade läkemedelskostnader, lägre sjukvårdskostnader, färre sjukdagar och tidigare återgång till arbetet. När expeditionsstödet väl är testat och utvecklat för svenska förhållanden ska det flyttas över från Apoteket till det nya servicebolag som staten kommer att bilda inför omregleringen.

Sveriges Farmacevtförbund är mycket kritiska till hur Apoteket agerar:
– Vår preliminära bedömning är att det här inte bara rör sig om en teknisk applikation utan om ett mycket mer långtgående samarbete mellan Medco och Apoteket. Och det är anmärkningsvärt och obegripligt att Apoteket på det här sättet får skaffa sig ett ointagligt försprång inför omregleringen, säger förbundsdirektör Lennart Axelsson.
– Det här är uppgifter som ska skötas av det nya servicebolaget och vi förstår inte varför man har haft så bråttom. De här tjänsterna borde förhandlas via det nya bolaget, fortsätter han.

Lennart Axelsson anser också att Apoteket borde offentligöra hela avtalet mellan Medco och Apoteket men några sådana planer finns inte:
– Nej, det här är ett affärsavtal och det kommer vi inte att göra offentligt, säger Elisabeth Linge Bergman, presschef på Apoteket.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng