Hem Taggar Monopolet

Tag: Monopolet

Lagförslaget om omregleringen klart

Regeringen lämnar idag över sitt lagförslag kring omregleringen av apoteksmarknaden till lagrådet.  Bland annat föreslår regeringen att apoteken enbart ska få förhandla om inköpspriset på originalläkemedel och att merparten av Apoteket AB...
9 dec 2008, kl 09:49

Tidsplanen för omregleringen håller inte

I och med årsskiftet skulle apoteksmonopolet vara ett minne blott. Nu verkar omregleringen dröja ytterligare ett halvår, enligt socialminister Göran Hägglund. Han skriver i Göteborgs-Posten att regeringen arbetar för att den nya lagen ska börja...
5 jun 2008, kl 13:12

Riksdagen sa ja till försäljning av Apoteket

Riksdagen röstade idag igenom regeringens förslag om bildande av ett moderbolag till Apoteket AB. Beslutet föregicks av en debatt i kammaren där socialminister Göran Hägglund värjde sig mot oppositionens kritik.
8 maj 2008, kl 19:05

Konkurrensverket lägger ner stridsyxan

Konkurrensverket har nu avslutat sin granskning av Apotekets agerande inför omregleringen. Slutsatsen är att Apoteket sköter sig.
30 apr 2008, kl 12:35

Ja till moderbolag

Socialutskottet röstade idag ja till att regeringen ska få påbörja den omstrukturering av Apoteket som krävs för en försäljning. Oppositionen protesterade mot beslutet.
24 apr 2008, kl 18:57

Lagändringar om sjukhusapoteken onödiga

De lagändringar som regeringen föreslår kring sjukhusens läkemedelsförsörjning är helt onödiga. Den retsamma slutsatsen kom Lagrådets jurister fram till efter att de granskat förslaget. Allt det som regeringen vill uppnå går att...
22 apr 2008, kl 17:48

Avtal mellan Apoteket och Medco klart

Det omdiskuterade samarbetet mellan Apoteket och amerikanska Medco Health Solutions kommer att bli av. Beskedet från Apoteket upprör Sveriges Farmacevtförbund som menar att det hela är anmärkningsvärt och obegripligt.
31 mar 2008, kl 11:53

Kritiska synpunkter från Konkurrensverket

Om inte staten säljer stora delar av Apoteket kommer varken konkurrensen eller den föreslagna prissättningsmodellen fungera. Det skriver Konkurrensverket i sitt remissvar på Apoteksmarknadsutredningen.
28 mar 2008, kl 15:35

Reje föreslår apoteksdatalag

Personuppgiftshanteringen på apotek ska lyda under en ny apoteksdatalag efter omregleringen. Det föreslår apoteksmarknadsutredaren Lars Reje i ett delbetänkande till regeringen.
19 mar 2008, kl 12:21

Kritiken växer: ?Förslaget inbjuder till mygel?

Om Lars Rejes förslag på ny prismodell går igenom kommer läkemedelsföretagen och apotekskedjorna smussla bort pengar från den svenska statskassan. Det menar både Magnus Thyberg från SKL och Kenneth Nyblom, vd för...
11 feb 2008, kl 10:45

Reje ska utreda integriteten

Regeringen har idag gett apoteksmarknadsutredningen ytterligare direktiv. Utredningen ska förutom sitt grunduppdrag analysera hur den personliga integriteten ska skyddas på en omreglerad apoteksmarknad.
7 feb 2008, kl 15:36

Celesio på väg till Sverige

Göran Hägglunds besked i går att regeringen enats om att sälja delar av Apoteket välkomnas av det tyska apoteksbolaget Celesio. Även Sveriges farmacevtförbund är positiva.
1
24 jan 2008, kl 12:18

Kedjorna inväntar besked om ägarfrågan

De stora apotekskedjorna väntar på beslut om och hur Apoteket säljs ut, innan de bestämmer om de ska etablera sig i Sverige. Men på departementet fortsätter man att ducka för frågan.
16 jan 2008, kl 11:48

Hägglunds besked välkomnas

Socialminister Göran Hägglunds besked om hur delar av omregleringen av apoteksmarknaden ska gå till välkomnas av såväl Apoteket som Sveriges farmacevtförbund.
7 jan 2008, kl 10:56

Alla remissvar på första delbetänkandet inne

Alla remissvar på Apoteksmarknadsutredarens första delbetänkande om sjukhusapotek har nu kommit in till regeringen. Chefsfarmacevtens kompetens, när omregleringen ska ske och hur statistikinsamlingen ska skötas är de frågor som engagerar remissinstanserna mest.
20 dec 2007, kl 19:48

?Den här gången blir det av?

Efter nyår kommer Lars Rejes apoteksmarknadsutredning. Det är den tredje sedan början av 1990-talet. De tidigare har arkiverats. Men den här gången kommer en omreglering bli av. Det tror i alla fall majoriteten av...
4 dec 2007, kl 12:33