Annons

Alla remissvar på första delbetänkandet inne

Alla remissvar på Apoteksmarknadsutredarens första delbetänkande om sjukhusapotek har nu kommit in till regeringen. Chefsfarmacevtens kompetens, när omregleringen ska ske och hur statistikinsamlingen ska skötas är de frågor som engagerar remissinstanserna mest.

20 dec 2007, kl 19:48
0

Annons

Apoteksmarknadsutredningens första delbetänkande, Sjukhusens läkemedelsförsörjning, har varit ute på remiss under hösten. Bland alla mycket försiktiga uttalanden om förslaget, inbäddade i fraser  som ?bör övervägas? och ?bör förtydligas? gömmer sig framförallt fyra punkter som remissinstanserna kommenterar.

Chefsfarmacevten
Enligt utredaren Lars Rejes förslag ska varje sjukhus ha en chefsfarmacevt som ska ansvara för att läkemedelsförsörjningen sker på ett säkert sätt. Denna tjänst ska enligt förslaget innehas av en legitimerad apotekare eller receptarie. Men flera remissinstanser, bland annat Läkemedelsindustriföreningen och Sveriges farmacevtförbund, anser att det bör krävas minst apotekarkompetens för tjänsten som chefsfarmacevt på sjukhusen.

Tidpunkten
Själva tidpunkten för omregleringen är också en fråga som kommenteras av flera instanser. Förslaget är att lagändringarna börjar gälla den 1 juli 2008. Men Apoteket föreslår att man överväger att vänta med förändringarna av sjukhusapoteken till dess att omregleringen av hela apoteksmarknaden sker. Argumentet de för fram är att det blir mycket kostnader med alla de övergångsregler som kommer att krävas om sjukhusdelen av apoteksmarknaden omregleras först. Även Farmaciförbundet och Läkemedelsindustriföreningen anser att omregleringen av hela apoteksmarknaden bör ske samtidigt.

Statistikinsamlingen
Idag sköter Apoteket insamlingen av statistik kring läkemedel. Enligt Lars Rejes förslag ska Apoteket fortsätta göra det under en övergångsperiod. Detta har flera remissinstanser reagerat på. Svensk Handel påpekar att ett sådant system kan leda till problem för de företag som ska konkurrera med Apoteket. Samma invändning kommer från Sveriges kommuner och landsting, Västra Götalands regionen och Läkemedelsindustriföreningen. Apoteket själva skriver att de kan fortsätta sköta statistikhanteringen, men att de räknar med att få full ersättning för arbetet.

Utebliven analys
Ett par instanser, bland annat Apotekarsocieteten, kommenterar också att utredningen inte alls belyser hur läkemedelsförsörjningen ska regleras i de gränsområden som finns mellan slutenvård och öppenvård.