Annons
Överklagande kan försena upphandling av hpv-vaccin

Överklagande kan försena upphandling av hpv-vaccin

Glaxosmithkline har överklagat landstingens beslut att direktupphandla niovalent hpv-vaccin.

17 sep 2018, kl 14:51
0

Glaxosmithkline, GSK, har överklagat landstingens gemensamma beslut om upphandling av vaccin mot humant papillomvirus, hpv, hos förvaltningsdomstolen i Stockholm. Överklagandet stoppar åtminstone tillfälligt landstingens planer på att skriva avtal med MSD om upphandling av vaccinet Gardasil 9.

– Det som kallas förlängd avtalsspärr träder i kraft, vilket innebär att vi inte får teckna något avtal förrän målet är avgjort, säger bolagsjurist Erik Edström vid SKL Kommentus Inköpscentral, som sköter landstingens och kommunernas upphandlingar.

Den genomsnittliga handläggningstiden för ärenden om offentlig upphandling är enligt förvaltningsrättens hemsida nästan fyra månader. Efter förvaltningsrättens avgörande går det att överklaga vidare till kammarrätten och högsta förvaltningsdomstolen.

Upphandlingen gäller hpv-vaccin för flickor inom det nationella vaccinationsprogrammet från och med september 2019. Som Läkemedelsvärlden tidigare berättat vill landstingen satsa på ett bredare vaccin. De har offentliggjort sin avsikt att ersätta dagens vaccin som skyddar mot fyra stammar av hpv med ett niovalent vaccin som skyddar mot nio virusstammar. Syftet är att ytterligare förbättra skyddet mot hpv-orsakad cancer.

Enligt Magnus Thyberg, ordförande i landstingens gemensamma styrgrupp för upphandling till barnvaccinationsprogrammet, är niovalent hpv-vaccin ”den kvalitet som Sverige har behov av”. Eftersom Gardasil 9 är det enda niovalenta vaccin som finns tillgängligt på marknaden, vill landstingen direktupphandla det av MSD i stället för att gå ut i en vanlig upphandling där leverantörer bjuds in att lämna anbud i fri konkurrens. Landstingen motiverar detta med att det niovalenta vaccinet är en så unik produkt att det enligt lagen om offentlig upphandling  går att göra undantag från huvudregeln om öppet anbudsförfarande.

Detta ifrågasätts dock nu av GSK som tillverkar det tvåvalenta Cervarix, ett av de tre hpv-vacciner som finns på den svenska marknaden. I sitt överklagande skriver GSK:s juridiska ombud att landstingen inte kan tillämpa undantagsregeln eftersom det finns andra leverantörer som ”kan tillgodose den upphandlande myndighetens behov.” Bolaget framhåller att även dess vaccin skyddar mot hpv och yrkar på att upphandlingen ska göras om.

GSK påpekar också att upphandlingen gäller mycket stora värden, omkring 300 miljoner kronor, och att det innebär en stor skada för bolaget att inte få vara med och konkurrera om avtalet.

– Vi får analysera överklagandet och diskutera igenom den nya situationen, säger Magnus Thyberg i landstingens styrgrupp. Det finns nog ett antal olika vägar att gå i det här läget, men det är för tidigt att säga vilka de kan vara.