Annons
Beslut: Effektivare hpv-skydd på gång

Beslut: Effektivare hpv-skydd på gång

Från och med september 2019 kommer flickor i Sverige att erbjudas ett effektivare hpv-vaccin som skyddar mot fler virusstammar och ger bättre cancerskydd.

14 sep 2018, kl 14:38
0

Annons
Magnus Thyberg

Magnus Thyberg. Foto: Hasse Lindén.

Landstingen har gemensamt beslutat att upphandla Gardasil 9 för vaccination av flickor mot humant papillomvirus, hpv, enligt det nationella vaccinationsprogrammet. Gardasil 9 är ett så kallat niovalent vaccin som skyddar mot nio olika stammar av hpv-virus, till skillnad från dagens vaccin som skyddar mot fyra virusstammar.

– Det bredare skyddet är en stor och viktig förbättring och vi anser att niovalent hpv-vaccin är den kvalitet som Sverige har behov av, säger Magnus Thyberg, avdelningschef inom Stockholms läns landsting och ordförande i landstingens gemensamma styrgrupp för upphandling till vaccinationsprogrammet.

De hpv-stammar som Gardasil 9 skyddar mot orsakar tillsammans omkring 90 procent av all livmoderhalscancer. Vaccinet skyddar även mot kondylom.

Dagens vaccin skyddar mot virusstammar som orsakar cirka 70 procent av all livmoderhalscancer.

– Det fyravalenta var det bästa vaccin som fanns tillgängligt när den upphandlingen gjordes, men utvecklingen har gått framåt och nu finns vaccin med högre skyddseffekt, säger Magnus Thyberg.

Landstingen har denna gång valt att direktupphandla i stället för att utannonsera en upphandling där leverantörer kan lämna anbud i fri konkurrens. De avser att teckna avtal direkt med företaget MSD som tillverkar Gardasil 9.

– Vi har gjort en noggrann undersökning av marknaden och funnit att det bara finns en leverantör på marknaden som kan erbjuda det niovalenta vaccin vi behöver. I en sådan situation ger lagen möjlighet att teckna avtal direkt med denna leverantör, utan föregående konkurrensutsättning, säger Magnus Thyberg.

Landstingens och kommunernas inköpscentral SKL Kommentus har offentliggjort avsikten att direktupphandla Gardasil 9. Beslutet kan överklagas till och med 17 september.

Den kritik som kommit fram mot valet att satsa på niovalent hpv-vaccin handlar om ifall skillnaden i skyddseffekt verkligen är värd det högre pris som landstingen kommer att få betala. Hur mycket dyrare Gardasil 9 kommer att vara vill Magnus Thyberg inte svara på.

– Utgångspunkten för våra upphandlingar är att de ska vara transparenta. Men leverantören har begärt sekretess på priset och hävdar att bolaget skulle lida stor affärsmässig skada om det görs offentligt. Vi har bedömt att begäran är rimlig, säger han.

Avtalet gäller primärt vaccin för hpv-vaccinering av flickor i skolhälsovården enligt det nationella vaccinationsprogrammet. När det gäller kostnadsfri hpv-vaccinering för pojkar har regeringen ännu inte fattat beslut.

– Vi gör upphandlingen på ett sätt som möjliggör inköp av vaccin även till pojkar, om regeringen skulle fatta ett sådant beslut.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng