Annons
Cochrane sparkar en av sina grundare

Cochrane sparkar en av sina grundare

Den danske forskaren Peter Gøtzsche utesluts ur det vetenskapliga nätverket Cochrane.

17 sep 2018, kl 12:07
0

Annons

Professor Peter Götzsche Foto: Peter Bertel

En bitter strid inom det välrenommerade Cochrane-nätverket har nu lett till uteslutning av Peter Gøtzsche, ett beslut som i sin tur fått fyra styrelseledamöter att avgå i protest. Ytterligare två styrelseledamöter har också lämnat styrelsen av andra skäl och Cochrane skriver i ett pressmeddelande att en ny styrelse kommer att utses inom kort.

Pressmeddelandet kom som ett svar på ett öppet brev som Peter Gøtzsche publicerade i fredags. Där hävdar han att Cochrane-samarbetet befinner sig i en moralisk kris präglat av auktoritativt ledarskap och undertryckande av fri vetenskaplig debatt.

Enligt Peter Gøtzsche har han inte fått någon förklaring till uteslutningen mer än att han misskrediterat Cochrane-nätverket. Han menar själv att bakgrunden är de senaste månadernas dispyt om Cochrane-översikten om hpv-vaccinering.

Cochrane publicerade i våras en översikt av forskningen om vaccinering mot humant paplillomvirus, hpv. Översiktens huvudbudskap var, som Läkemedelsvärlden rapporterade, att den samlade forskningen visar att hpv-vaccinering är säkert och effektivt.

Professor Peter Gøtzsche och två andra forskare var mycket kritiska mot flera delar av den stora forskningsöversikten. De framförde sin kritik i en skarp artikel i den vetenskapliga tidskriften BMJ. I artikeln hävdar de bland annat att översiktens författare i sin genomgång har missat ett stort antal studier om hpv-vaccinering som borde varit med.

Invändningarna besvarades av de ansvariga för översikten som menade att kritiken var starkt överdriven. De medgav dock att de borde ha tagit med några ytterligare studier och förklarade att de kommer att ta hänsyn till dessa vid en uppdatering av översikten som är på gång.

Det stannade dock inte vid detta utan Cochranes styrelse beslutade i förra veckan om uteslutning av Peter Gøtzsche.

Peter Gøtzsche är en av det 25-åriga Cochrane-samarbetets grundare och chef för det nordiska Cochrane-centret i Köpenhamn. Han har också gjort sig känd som en stridbar kritiker av läkemedelsindustrin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng