Annons
Tidig hpv-vaccinering klart effektivare visar studie
Att ta vaccin i samma arm ger bättre skyddd. Foto: Istock

Tidig hpv-vaccinering klart effektivare visar studie

Ny forskning bekräftar fördelarna med att ge vaccin mot humant papillomvirus före sexdebuten.

26 okt 2022, kl 10:37
0

Annons

Med tidig hpv-vaccinering minskar förekomsten av cancerframkallande humant papillomvirus, hpv, betydligt mer än om vaccinet ges först efter sexdebuten. Det visar en amerikansk studie som publicerats i Jama network open.

Studien ger stöd för rekommendationer om tidig hpv-vaccinering som finns i bland annat Sverige. Här erbjuds både flickor och pojkar i årskurs 5 hpv-vaccin inom det allmänna vaccinationsprogrammet för barn.

Jämförde tidig hpv-vaccinering med senare

I USA finns liknande rekommendationer. Men i den aktuella studien konstaterar forskarna att många flickor och kvinnor av olika orsaker blir vaccinerade senare än rekommenderat. Forskarna ville därför undersöka hur mycket tidpunkten för vaccineringen betyder.

Forskarna identifierade 4 722 kvinnor som år 2006 var 26 år eller yngre. Det var det året som hpv-vaccinering infördes i USA. De delade deltagarna i tre grupper; de som fått hpv-vaccin före sexdebut, de som blivit vaccinerade senare samt de som inte alls var hpv-vaccinerade.

Kvinnorna hade varit med i en nationell hälsoundersökning där de bland annat lämnat vaginalprover för hpv-screening och besvarat frågor om tidpunkten för sexuell debut. Forskarna använde dessa data för att jämföra grupperna.

Tydlig skillnad

De såg då att de två cancerrelaterade hpv-stammarna 16 och 18 förekom hos endast omkring 1 procent av de kvinnor som fått hpv-vaccin före sexdebuten. Bland dem som vaccinerats senare för förekomsten av dessa hpv-stammar cirka 3 procent och hos de ovaccinerade 6 procent.

Detta innebär att förekomsten av hpv 16 och 18 var 89 procent lägre bland dem med tidig hpv-vaccinering än bland de ovaccinerade. Bland dem som fått vaccinet senare var förekomsten endast 41 procent lägre än bland de ovaccinerade.

Svensk kampanj

Humant papillomvirus kan orsaka livmoderhalscancer och även vissa andra cancerformer.

I Sverige pågår sedan i fjol en kampanj för att utrota livmoderhalscancer genom att erbjuda gratis hpv -vaccin och självtestning för hpv till kvinnor i årskullar som har lägre vaccinationsgrad. Det handlar om kvinnor födda 1994-1999. Region Stockholm-Gotland startade med detta i fjol och nu följer allt fler regioner efter. Kampanjen utvärderas också i en forskningsstudie.