Annons
Region Stockholm satsar på catch-up-vaccinering

Region Stockholm satsar på catch-up-vaccinering

Sammanlagt 76 000 kvinnor i åldrarna 21-26 år erbjuds gratis hpv-vaccin för att förhindra livmoderhalscancer.

12 apr 2021, kl 13:30
0

Annons

Vaccineringen mot humant papillomvirus, hpv, väntas på sikt kraftigt kunna minska – eller till och med utrota –livmoderhalscancer. Men det finns ett årskulls-glapp i vaccineringen som Region Stockholm och Regionalt cancercentrum, RCC, Stockholm-Gotland vill fylla igen. Det handlar om att nå unga kvinnor som inte fick möjlighet att vaccinera sig i skolan.

Hpv-vaccin till alla kvinnor under 27 år

– Vi vill i en engångssatsning erbjuda alla kvinnor mellan 21 och 26 år i regionen kostnadsfritt hpv-vaccin. På så sätt kan vi åstadkomma en kraftfull ikapp-vaccinering och minska hpv-spridningen i samhället, säger Miriam Elfström, epidemiolog och verksamhetsutvecklare för cancerprevention vid RCC Stockholm-Gotland.

Sedan 2012 kan alla flickor i Sverige kostnadsfritt få cancerförebyggande vaccin mot humant papillomvirus. Det sexuellt överförda viruset är den största enskilda orsaken till livmoderhalscancer och bidrar även till flera andra cancerformer. Sedan hösten 2020 får även pojkar kostnadsfritt hpv-vaccin. Skolhälsovården ger vaccinet i årskurs fem.

Men det finns många tusen unga vuxna i Sverige som var för gamla för att erbjudas hpv-vaccin när programmet startade, men fortfarande är i de åldrar då den genomsnittliga risken för hpv-smitta är som störst. Risken är kopplad till sexvanor och forskning har visat att den minskar efter ungefär 30 års ålder.

76 000 får hpv-vaccin

Ett sätt att minska hpv- och cancerrisken är att införa så kallad catch-up- (ikapp-) vaccinering i de aktuella årskullarna. Detta ska nu ske i Region Stockholm inom ramen för en studie och med två olika metoder. Båda använder samma niovalenta hpv-vaccin som används vid skolvaccineringen.

Dels startar ett pilotprojekt i maj som vänder sig till 6 000 kvinnor i åldrarna 23-25 år. När de kallas till sin första cellprovsundersökning inom screeningen för livmoderhalscancer kommer de även att erbjudas att samtidigt vaccinera sig mot hpv. Projektet stöds av RCC.

Och dels kommer Region Stockholm att erbjuda ytterligare 70 000 kvinnor i åldrarna 21-26 år kostnadsfri hpv-vaccinering. I denna del av satsningen planerar regionen, enligt Miriam Elfström, att använda den infrastruktur som byggts upp för covid-19-vaccineringen, efter att denna är avslutad.

Självtest och hpv-vaccin

Kvinnorna kommer både att få erbjudande om att komma och ta hpv-vaccin, och ett hemskickat självprovtagningskit för hpv-infektion. Kvinnorna gör självtestet och skickar in det till ett laboratorium för analys.

– En mindre andel kommer att ha ett positivt svar och dem kommer vi att följa noggrant. Men för dem som inte bär på hpv och som fått vaccin kan det finnas möjlighet att förlänga intervallen mellan screeningundersökningarna, säger Miriam Elfström.

– Genom att i en studie pröva olika vägar att ge ikapp-vaccinering vill vi utvärdera effekterna och se vilka metoder som fungerar.

Vaccinationerna ska pågå under perioden augusti 2021-april 2022. Det formella beslutet om erbjudandet till de 70 000 kvinnorna fattas av vårdens kunskapsstyrningsnämnd nu på onsdag. Regionen har beräknat engångskostnaden till 28 miljoner kronor. Enligt kunskapsstyrningsnämndens beslutsunderlag räknar regionen med att denna utgift kommer att kompenseras av minskat behov av livmoderhalsscreening av dem som vaccineras.

– Det är viktigt att satsa på att utrota livmoderhalscancer och det här kan vara ett sätt att bidra till det, säger vårdutvecklingsregionråd  Désirée Pethrus, KD.

– Vi hoppas att fler regioner kommer att följa efter oss.