Annons
Hpv-vaccin till 78 procent av pojkarna under hösten

Hpv-vaccin till 78 procent av pojkarna under hösten

Folkhälsomyndigheten presenterar den första statistiken om täckningen för hpv-vaccinering av pojkar.

30 mar 2021, kl 14:49
0

Annons

Sverige startade sin hpv-vaccinering av pojkar under höstterminen 2020. Detta efter flera år av utredningar och debatt om att erbjuda även pojkar cancerförebyggande hpv-vaccin. Vaccin mot humant papillomvirus, hpv, skyddar mot infektion som kan ge cellförändringar. Det handlar om cellförändringar som annars kan utvecklas till cancer i bland annat livmoderhals och penis.

Bland flickor har vaccinationstäckningen för hpv-vaccinet ökat successivt. Det är fler som vaccineras enligt schemat. Samtidigt är det också fler flickor som inte blev vaccinerade i årskurs 5 eller 6 som ”catch up”-vaccineras i senare årskurser. Totalt hade över 129 000 flickor fått någon dos av hpv-vaccin under 2020. Det var 15 000 fler flickor än under 2019.

Hpv-vaccinering av pojkar nådde 78 procent

Premiären för vaccinering av pojkar gav trots pandemin en nästan lika hög vaccinationstäckning som bland flickor, visar färska siffror från Folkhälsomyndigheten. I slutet av 2020 var 78 procent av pojkarna och 84 procent av flickorna födda 2009 vaccinerade med en dos av hpv-vaccin. Vaccination av dessa barn pågår under detta och även kommande läsår, och därmed kommer andelen vaccinerade att öka framöver.

– Både barnhälsovården och elevhälsan har gjort en fantastisk insats under det gångna året trots en ansträngd situation. Att skolorna har varit öppna har bidragit till att kunna bibehålla en hög vaccinationstäckning, säger Tiia Lepp, utredare på Folkhälsomyndigheten, i ett pressmeddelande.

Folkhälsomyndigheten har också publicerat årsstatistik om hpv-vaccinationer för flickor födda 2003–2008. Totalt var 86 procent av 13-17-åriga flickor vaccinerade med minst en dos och 80 procent med två doser. Vaccinationstäckningen var högst bland flickor födda 2007, med 89 procent vaccinerade minst en dos och 83 procent med två doser.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng