Premiär för hpv-vaccinering av pojkar i höst

Premiär för hpv-vaccinering av pojkar i höst

Fram till 2022 kan vaccineringen mot hpv-virus ske i två årskurser både för pojkar och flickor.

10 sep 2020, kl 10:08
0

Tiia Lepp. Folkhälsomyndigheten.

Tiia Lepp. Foto: Lena Katarina Johansson.

Under höstterminen 2020 påbörjas vaccineringen mot humant papillomvirus, hpv, även för pojkar, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om. Vaccinationen omfattar pojkar födda 2009 och senare. Hpv-vaccin ska numera ges till alla barn i årskurs fem, men under en övergångsperiod fram till vårterminen 2022 kommer skolorna även kunna vaccinera barn i årskurs sex. Detta efter att Folkhälsomyndigheten gjort en ändring i föreskrifterna på grund av den rådande situationen i samhället, bland annat relaterat till coronapandemin.

– Vi har utökat möjligheten för hpv-vaccin till ytterligare en årskurs för att ge flexibilitet till elevhälsan i skolor där pandemin eventuellt har påverkat genomförandet av vaccinationer under vårterminen 2020, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten till Läkemedelsvärlden.

Enligt henne är det dock för tidigt att säga hur coronapandemin har påverkat vaccineringen.

– Vi kommer att göra en första bedömning under hösten för att se hur många vaccinationer som har behövt senareläggas. Generellt så har man kunnat hålla verksamheten igång, men det är viktigt att vi gör en uppföljning så att ingen faller mellan stolarna, säger hon.

– Vi följer också starten av vaccineringen för pojkar och göra en sammanställning i slutet av året, fortsätter hon.

Hpv-vaccin ett år senare har ingen betydelse

Hittills har hpv-vaccin erbjudits till flickor i antingen årskurs fem eller sex. Genom att övergå till vaccination i enbart en årskurs förväntas risken att barn blir utan vaccination att minska i samband med skolbyten, enligt Folkhälsomyndigheten. Övergångsperioden skulle från början gälla vaccineringen för flickor för att ge skolorna som tidigare hade vaccinerat i årskurs sex tid för omställning.

– Detta är därmed reglerat i föreskrifterna, och skolorna riskerar inte att bryta mot dessa om vaccinationen inte hinns med. I slutversionen utökades dock ändringen till att gälla både pojkar och flickor, säger Tiia Lepp.

Enligt Folkhälsomyndigheten är en lägre ålder att föredra för hpv-vaccin då barnen utvecklar ett starkare immunförsvar om de vaccineras tidigare. Eftersom hpv-virus överförs via sexuella kontakter bör vaccinationen också göras innan sexdebuten.

Gör det någon skillnad om barnen får hpv-vaccin i årskurs fem eller sex?

– Yngre barn har visat sig ha högre antikroppsnivåer efter vaccination, men ett års senareläggning har inte någon betydelse. Det som är viktigt är att vaccinationen görs innan man kommer i kontakt med smittan, säger Tiia Lepp.

Både män och kvinnor kan drabbas

Vaccination mot hpv-virus för flickor infördes i det nationella vaccinationsprogrammet 2010. Hpv-vaccin ges i två doser och ger skydd mot de virus som bland annat orsakar livmoderhalscancer. 800 kvinnor och 300 män drabbas årligen av hpv-relaterad cancer, enligt Folkhälsomyndigheten.

Pojkar skyddas delvis mot viruset i och med att flickor vaccineras, men om även pojkar får hpv-vaccin får de också ett skydd och då förväntas spridningen av viruset minska ytterligare. De vanligaste cancerformerna för män som är relaterade till hpv-viruset är penis- och analcancer samt cancer i mun och svalg.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng