Nu är det klart – hpv-vaccin även till pojkar

Nu är det klart – hpv-vaccin även till pojkar

Regeringen satsar 56 miljoner på hpv-vaccinering av pojkar från och med hösten 2020.

18 sep 2019, kl 08:29
0

Annons

Drygt två år efter att Folkhälsomyndigheten rekommenderade cancerförebyggande hpv-vaccin även till pojkar meddelar regeringen nu att satsningen ska genomföras. Förslaget har, som Läkemedelsvärlden berättat, länge haft ett brett stöd och bland andra riksdagens socialutskott har uppmanat regeringen att fatta det nödvändiga beslutet.

Som Läkemedelsvärlden rapporterade tidigare i höst, har den nuvarande regeringen dock sett eventuellt införande av hpv-vaccin för pojkar som en budgetfråga och därför avvaktat. Och i det budgetförslag som regeringen i dag lägger finns satsningen med.

Folkhälsomyndighetens analys visar att hpv-vaccinering även av pojkar kan förebygga ytterligare mellan 120 och 130 cancerfall per år.

– Pojkar kan också smittas. Det var en kunskap som man inte hade 2010 när man införde vaccination för flickor. Nu har vi fått ett ännu bättre kunskapsläge, sade socialminister Lena Hallengren i en intervju på Ekonyheterna.

Sedan 2010 har flickor kostnadsfritt fått hpv-vaccin mot främst livmoderhalscancer. Den kommande vaccineringen av pojkar kommer att öka både kvinnors och mäns cancerskydd eftersom hpv-vaccin skyddar även mot bland annat peniscancer, analcancer och cancer i mun och svalg.

Kostnaden för att även erbjuda alla pojkar hpv-vaccinering är 56 miljoner kronor nästa år. Genomförandet av satsningen ligger på regionerna.