Annons
Socialutskottet vill ha hpv-vaccinering av pojkar

Socialutskottet vill ha hpv-vaccinering av pojkar

Riksdagens socialutskott anser att regeringen skyndsamt bör införa hpv-vaccination även av pojkar.

29 apr 2019, kl 13:10
0

Annons

Riksdagens socialutskott har i ett betänkande tagit ställning till ett 60-tal yrkanden i bland annat folkhälsopolitiska frågor som riksdagsledamöter lämnade in under den allmänna motionstiden. Några av yrkandena gäller den länge diskuterade frågan om att införa cancerskyddande vaccinering mot humant papillomvirus, hpv, även för pojkar i det allmänna vaccinationsprogrammet.

Det är regeringen som beslutar om innehållet i de nationella vaccinationsprogrammen. I sitt betänkande tar dock socialutskottet tydligt ställning för att hpv-vaccin bör erbjudas även till pojkar.

Socialutskottet pekar på att Folkhälsomyndigheten på regeringens begäran nyligen gav en förnyad rekommendation om att införa hpv-vaccinering för pojkar. Folkhälsomyndigheten förklarade i en kompletterande analys att hpv-vaccinering av pojkar är kostnadseffektivt om den lite äldre vaccintypen används. Dock krävs att upphandlingen ger rabatt om även det nyare niovalenta (skyddar mot nio virusstammar) vacciner ska vara kostnadseffektivt.

”Utskottet utgår från att regeringen skyndsamt bereder Folkhälsomyndighetens underlag så att HPV-vaccination av pojkar införs i det nationella allmänna vaccinationsprogrammet för barn”, skriver ett enigt socialutskott i betänkandet.

När regeringens beslut kan komma är fortfarande oklart.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng