Annons
Rekordmånga flickor vaccineras mot hpv
Att ta vaccin i samma arm ger bättre skyddd. Foto: Istock

Rekordmånga flickor vaccineras mot hpv

Allt fler flickor i mellanstadiet får vaccin mot humant papillomvirus, visar statistik från Folkhälsomyndigheten.

20 apr 2020, kl 14:37
0

Annons
Tiia Lepp. Folkhälsomyndigheten.

Tiia Lepp. Foto: Lena Katarina Johansson.

Av de flickor som är födda 2006 och 2007 hade 86 procent fått minst en dos vaccin mot humant papillomvirus, hpv, förra året. Det visar siffror från Folkhälsomyndigheten.

Det är den högsta vaccinationstäckningen hittills. Tidigare år har motsvarande siffra legat på mellan 78 och 82 procent.

Hpv-vaccin ges i två doser och ger ett skydd mot de virus som orsakar bland annat livmoderhalscancer hos flickor. Andelen flickor födda 2006 som fått två doser av vaccinet  uppgick till 80 procent förra året. Majoriteten av flickorna födda 2007 går i 6 nuvarande läsår och många har ännu inte hunnit få sin andra dos vaccin, varför den statistiken saknas.

Hög andel flickor får vaccin

Läkemedelsvärlden har tidigare rapporterat om Sveriges internationellt sett jämförelsevis höga vaccinationstäckning mot hpv, där ungefär 80 procent av alla flickor fick två doser av vaccinet. Men trots den relativt höga vaccinationstäckningen låg den under önskvärd nivå för ett gott skydd i befolkningen.

För två år sedan inledde Karolinska institutet en studie i samarbete med Folkhälsomyndigheten. Syftet var att med hjälp av registerdata identifiera grupper som är mer tveksamma till vaccinet och anpassa åtgärder till olika målgrupper.

Resultaten från studien visade bland annat att vaccinationstäckningen i genomsnitt var högre bland flickor vars föräldrar hade hög eller medelhög utbildningsnivå respektive inkomst. Det framkom också att flickor till Sverigefödda föräldrar vaccinerades något mer än flickor med utlandsfödda föräldrar.

Beror den ökade vaccinationstäckningen på något ni har gjort med anledning av studien?

– Nej, det är en förbättring som kommit av sig själv och något som vi såg redan förra året. Till viss del kan den sannolikt förklaras av en bättre rapportering av givna vaccin, säger Tiia Lepp, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Vaccin prioriterat under corona-pandemin

Nu är ju många barn och personal borta från skolan – hur påverkar det vaccinationsprogrammen?

– Vaccinationer är något som prioriteras av elevhälsan. Alla som missar ett vaccinationstillfälle kommer att erbjudas nya nya möjligheter att vaccineras.

Från och med i höst kommer, som Läkemedelsvärlden rapporterat om, även pojkar att erbjudas vaccin mot humant papillomvirus. Vaccinet ger skydd mot bland annat penis- och analcancer samt cancer i mun och svalg.

Först ut att få hpv-vaccin blir pojkar födda 2009. Till skillnad från nuvarande hpv-vaccination ska båda doserna ges i årskurs 5. Även för flickor ska vaccineringen hädanefter koncentreras till årskurs 5. Under en övergångsperiod fram till 31 juli 2022 ska dock hpv-vaccinering av flickor kunna ske även i årskurs 6.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng