Subvention för cannabisbaserat läkemedel
Foto: Istock

Subvention för cannabisbaserat läkemedel

Ett cannabisbaserat epilepsiläkemedel beviljas tillfällig subvention av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket.

21 apr 2020, kl 08:37
0

Annons

I september 2019 godkändes det cannabisbaserade läkemedlet Epidyolex på den europeiska marknaden, något som Läkemedelsvärlden rapporterade om då. Nu beviljas det tillfällig subvention av Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV.

Läkemedlet är godkänt som tilläggsbehandling vid två ovanliga former av epilepsi hos barn, kallade Lennox-Gastauts syndrom och Dravets syndrom. I USA godkändes läkemedlet sommaren 2018.

Fram tills Epidyolex godkändes i EU kunde svenska patienter få läkemedlet utskrivet på licens, vilket automatiskt innebär att läkemedlet omfattas av högkostnadsskyddet. I och med EU-godkännandet försvann licensmöjligheten vilket innebär att patienter får stå för hela kostnaden själva.

Subventionerar cannabisbaserad läkemedel

Nu meddelar dock TLV att man beviljar Epidyolex tillfällig subvention. Subventionen gäller patienter som redan behandlas med Epidyolex på licens.

Företaget bakom läkemedlet, GW Pharmaceuticals, har under april lämnat in en ansökan om subvention till TLV. I och med det ska nu TLV göra en hälsoekonomisk bedömning av Epidyolex för att utvärdera om kostnaden för läkemedlet är rimlig i förhållande till nyttan.

Epidiolex består av framrenad cannabidiol (CBD) i oral lösning och cannabidiolen kommer från cannabisväxter framavlade för att ha en hög CBD-halt. Verkningsmekanismerna är inte fullständigt kända, men den aktiva substansen cannabidiol från cannabisväxter minskar hyperaktivitet hos nervceller på flera olika sätt. Detta har i kliniska studier visat sig kunna bidra till en bättre sjukdomskontroll vid de aktuella epilepsiformerna som läkemedlet är godkänt för.

Används som tillägg

Den tillfälliga subventionen gäller Epidyolex, 100 ml oral lösning 100 mg/ml. Läkemedlet ska användas som tilläggsbehandling av epilepsiformerna Lennox-Gastauts syndrom och Dravets syndrom i kombination med klobazam, hos patienter från två års ålder.

Subventionen gäller från och med den 18 april och tills TLV efter utvärdering fattat beslut om Epidyolex ska fortsätta subventioneras eller inte. Den tillfälliga subventionen kan också dras in om företaget som ansökt om subvention drar tillbaka sin ansökan.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng