Riskerna med hudmedlet Picato större än nyttan

Riskerna med hudmedlet Picato större än nyttan

Hudläkemedlet Picato kan öka risken för hudcancer. Nu slår en granskning fast att nyttan inte överväger risken.

20 apr 2020, kl 10:53
0

Hudgelen Picato (ingenolmebutat) som använts för behandling av aktinisk keratos – ytliga hudförändringar hos framför allt äldre personer, drogs tillfälligt tillbaka från marknaden i januari.

Som Läkemedelsvärlden då rapporterade var anledningen bland annat en treårig uppföljningsstudie som visat att läkemedlet tycktes öka risken för hudcancer.

Den europeiska läkemedelsmyndighetens säkerhetskommitté, Prac, har därefter fortsatt att utvärdera läkemedlet och gått igenom alla tillgängliga data vad gäller risken för hudcancer.

Picato ökade cancerrisk

Resultat från en studie som jämfört Picato med ett annat läkemedel för behandling av aktinisk keratos, imiquimod, visade till exempel en ökad förekomst av hudcancer jämfört med de som behandlats med imiquimod. Man fann också att effekten inte höll över tid.

I och med den nu avslutade säkerhetsgranskningen fastslår Prac att risken med Picato är större än nyttan och konstaterar att det finns andra behandlingsalternativ för aktinisk keratos. Prac bekräftar därmed sin tidigare bedömning.

Drogs in av företaget

Strax efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA tillfälligtvis drog tillbaka Picato från marknaden i januari begärde bolaget bakom läkemedlet, Leo Laboratories, att marknadstillståndet skulle dras in. Läkemedlet finns med andra ord inte längre tillgängligt på den europeiska marknaden.

Patienter som använt Picato ska enligt Prac vara uppmärksamma på ovanliga hudförändringar och söka medicinsk rådgivning om sådana uppkommer. Förändringarna kan enligt Prac uppstå veckor till månader användning av läkemedlet.

För mer allmänna frågor om läkemedlet uppmanas patienter att vända sig till sin behandlande läkare eller en apotekare.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng