Undersöker om förkylning kan ge skydd mot covid-19
Coronavirus. Illustration: Istock

Undersöker om förkylning kan ge skydd mot covid-19

Vissa som inte haft covid-19 har ändå antikroppar som kan neutralisera det nya coronaviruset, visar studie.

10 nov 2020, kl 15:30
0

Forskare i Storbritannien presenterar nya rön om antikroppar mot covid-19. Forskarna har upptäckt att coronavirus som ger vanliga förkylningar ibland ger upphov till antikroppar som även kan skydda mot covid-19. I förlängningen skulle rönen kunna lägga grunden för nya vacciner som skyddar mot flera olika virustyper samtidigt.

Studien, som är publicerad i Science, gjordes av forskare vid Francis Crick institute och University college London. Det var när de arbetade med att utveckla högkänsliga test för antikroppar mot covid-19 som forskarna gjorde upptäckten.

För att kontrollera hur bra testerna fungerade använde de blodprover både från personer som hade haft covid-19 och sådana som aldrig hade haft infektionen. Till sin förvåning märkte de då att några personer som inte varit coronasmittade ändå hade antikroppar som kände igen sars-cov-2-viruset som orsakar covid-19.

Antikroppar mot covid-19 hos icke smittade

För att bekräfta detta fynd analyserade de över 300 blodprover som samlats in åren 2011-2018, långt före pandemin. I så gott som samtliga prover fanns antikroppar som reagerade mot coronavirus som ger vanliga förkylningar. Men i ungefär fem procent av proverna fanns också antikroppar som reagerade även mot sars-cov-2.

Forskarna gick vidare med fyndet och letade efter sars-cov-2-känsliga antikroppar även i andra grupper av personer. De analyserade bland annat 48 blodprover som tagits före pandemin från barn i åldrarna 1-16 år. De  fann då att nästan 44 procent, alltså betydligt fler än bland vuxna, hade antikroppar som reagerade mot sars-cov-2.

– Våra resultat visar att barn har dessa korsreagerande antikroppar i mycket högre utsträckning än vuxna. Mer forskning behövs för att förstå vad det beror på, men en förklaring kan vara att barn mer regelbundet exponeras för coronavirus, varav flera ger vanliga förkylningar, säger Kevin Ng, studiens försteförfattare, i ett pressmeddelande.

– De högre antikroppsnivåer som vi ser hos barn kan också hjälpa till att förklara varför de mer sällan blir allvarligt sjuka av covid-19. Dock behövs mer evidens för att vi ska kunna slå fast att de korsreagerande antikropparna förebygger sars-cov-2-infektion och -spridning.

Kan leda till universalvaccin

Det utskott på coronavirus som på engelska kallas ”spike” består av två subenheter, S1 och S2. S1, som hjälper viruset att fästa på värdcellen, ser olika ut hos olika coronavirus. Men S2, som hjälper viruset att ta sig in i cellen, liknar däremot varandra till stor del hos olika coronavirus.

De brittiska forskarna analyserade de sars-cov-2-känsliga antikroppar de funnit hos människor som inte haft covid-19. De kunde då konstatera att S2-enheten på sars-cov-2 är tillräckligt lik S2 hos coronavirus som ger vanliga förkylningar för att vissa antikroppar ska fungera mot båda virustyperna.

Forskarna bakom studien planerar nu en ny större studie för att kartlägga olika antikroppars betydelse för skyddet mot covid-19 och för hur sjuka smittade personer blir. De vill bland annat utforska möjligheterna att utveckla vaccin riktade mot S2-enheten. Sådana vacciner skulle i teorin kunna skydda mot flera olika typer av coronavirus.