Annons
”Vi följer noga utvecklingen i Sverige”
Foto: Istock

”Vi följer noga utvecklingen i Sverige”

Coronaspridningen på danska minkfarmer har skapat oro även i Sverige. Men SVA:s expert menar att läget här är annorlunda jämfört med Danmark.

11 nov 2020, kl 09:15
0

Efter en stor smittspridning, och nya mutationer, av coronaviruset beslutade danska myndigheter att avliva landets minkar. Beslutet drogs dock på tisdagen tillbaka då det saknade laglig grund. I Sverige har coronaviruset hittats på hälften av de 20 minkfarmer som finns i Sölvesborg, men trots detta har inget beslut om avlivning tagits.

Enligt Karl Ståhl, tillförordnad statsepizootolog på Statens veterinärmedicinska anstalt, ser dock situationen i Sverige och Danmark helt olika ut.

– Medan Sverige har cirka 650 000 djur på 40 gårdar, så finns det i Danmark knappt 20 miljoner minkar och över 1000 gårdar. De har därför fått en kraftig smittspridning bland minkar som har pågått sedan i somras som de inte har lyckats kontrollera. Med detta som bakgrund, och nu dessutom med fynd av muterade virus, valde de att ta beslutet av avlivning, säger han.

I Danmark har flera fall av förändrade virus från minkar hittats hos människor. En av förändringarna rör det så kallade spike-proteinet. Det är mot detta protein som flera vaccinkandidater är riktade. Om proteinet förändras är det möjligt att vaccinet inte fungerar mot de nya varianterna av viruset.

– Man har en farhåga att framtida vaccin inte kommer att vara effektiva mot den nya virusstammen om den skulle etablera sig, säger Karl Ståhl.

Enligt honom saknas det fortfarande mycket kunskap för att man verkligen ska förstå betydelsen. Till exempel vet man inte om det förändrade viruset har förmåga att etablera sig hos människor.

– Det skulle kunna vara så att anpassningen till mink påverkar förmågan att spridas till människor. Men bara det faktum att viruset sprider sig i en ny art och att viruset muterar och får förändrade egenskaper måste naturligtvis tas på allvar, säger han.

Skillnad på antal minkar

Att Sverige har ett färre antal minkar än Danmark är något som har haft betydelse för beslutet att inte avliva de svenska djuren, enligt Karl Ståhl. I Sverige har dessutom den så kallade pälsningen precis påbörjats, då den största delen av minkarna ändå kommer att avlivas. Det ger förutsättningar att hålla större distans mellan djuren vilket kommer reducera risken för en okontrollerad smittspridning, menar han.

– Vår bedömning är att detta är ett snabbt och effektivt sätt att minska populationens storlek och reducera risken för smittspridningen. Dock kommer vi behöva följa eventuell smittspridning och virusutveckling också hos de avelsdjur som finns kvar. Vi behöver också vara förberedda på att omvärdera vår bedömning vid behov.

I Sverige finns totalt 40 minkfarmer varav hälften ligger i Sölvesborg.

– Där ligger gårdarna tätt och från erfarenheterna i Danmark och Nederländerna vet vi att risken är stor att smittan kommer att spridas vidare till närliggande gårdar, säger Karl Ståhl.

Övriga gårdar i Sverige ligger utspridda i landet vilket minskar risken för spridningen av viruset. På en av gårdarna har det bekräftats att två människor också var smittade.

– Vi har konstaterat att det är samma virus hos människa och mink, och att det har spridits från den ena till den andra. Vi vet dock inte åt vilket håll, säger han.

Minkar är väldigt mottagliga för detta coronavirus, liksom för en del andra luftvägsvirus som drabbar människor.

– Minkar sticker ut i detta sammanhang bland produktionsdjur som man håller tillsammans på det sättet, säger Karl Ståhl.

Inga förändrade virus i Sverige

Hittills har det muterade viruset som har hittats i Danmark inte påvisats i Sverige.

– Dock har vi bara analyserat virus från en av de smittade gårdarna, så det återstår att se vad vi hittar när resterande resultat är färdiga. I dagsläget har vi inte heller några indikationer på att smittan från minkgårdarna har spritts ut i samhället, men även där pågår analyser, säger Karl Ståhl.

Enligt flera medier har danska experter föreslagit att Sverige ska avliva alla minkar för säkerhets skull. Skulle inte det vara ett sätt att få bort smittspridningen?

– Jag tror inte att man i Danmark vet exakt hur situationen ser ut i Sverige. Det är stor skillnad i jämförelse och jag anser att de åtgärder som vi har vidtagit i Sverige är effektiva för att minska spridningen av viruset. Dessutom finns det ju minkar i många andra länder också, då skulle man behöva göra samma sak överallt.

Svenska myndigheter kommer nu att fortsätta att följa utvecklingen för de djur som finns kvar efter pälsningen.

– Vi får sedan göra nya bedömningar och se om något nytt beslut behöver fattas, säger Karl Ståhl.