Antikroppar mot covid-19 kvar efter nio månader
Coronavirus. Foto: CDC.

Antikroppar mot covid-19 kvar efter nio månader

En tredje uppföljning av studien om långtidsimmunitet mot covid-19 har genomförts på Danderyds sjukhus.

16 feb 2021, kl 11:20
0

Av de medarbetare på Danderyds sjukhus som hade antikroppar mot covid-19 i våras hade 96 procent kvar dem nio månader senare. Det visar den tredje uppföljningen av den så kallade Community-studien som Läkemedelsvärlden tidigare har rapporterat om.

Undersöker långtidsimmunitet efter covid-19

Under våren 2020 samlades prover in från 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus till studien som undersöker långtidsimmunitet efter covid-19. Då hade 19 procent av dem hade utvecklat antikroppar mot sjukdomen.

Nu har den tredje fasen av studien genomförts. Av de 370 personer som hade antikroppar mot covid-19 i våras har 96 procent fortfarande kvar mätbara nivåer nio månader senare. Två tredjedelar har också ett sars-cov-2 specifikt T-cellsminne.

I studien har även 340 deltagare som hade antikroppar i våras testats för återinfektion av viruset. Denna screening genomfördes en gång i veckan under en tioveckorsperiod. Under den perioden hittades vid något tillfälle virus i blodet hos mindre än en procent. Det talar för en låg risk för att blir sjuk i covid-19 igen.

− Genom att undersöka flera komponenter av immunförsvaret nio månader efter genomgången infektion, kan vi se att även milda symptom ger ett långvarigt och brett immunförsvar. En osäkerhet har varit om en individ med antikroppar kan bära på viruset och föra smittan vidare utan att själv ha några symptom, men den risken verkar vara mycket liten, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och ansvarig forskare för studien, i ett pressmeddelande.

I denna omgång av Community-studien var det totalt 1 884 deltagare. Studien kommer nu att fortsätta och nästa provtagning sker i maj. Då väntas en stor del av deltagarna vara vaccinerade, vilket gör att forskarna kan jämföra immunförsvaret efter en naturlig infektion och efter vaccinering.

Studien är ett samarbete mellan Danderyds sjukhus, Karolinska institutet, KTH, Scilifelab, Uppsala universitet och Folkhälsomyndigheten.