Annons
Astrazenecas vaccin ska ingå i WHO-satsning

Astrazenecas vaccin ska ingå i WHO-satsning

Vaccinet kan nu distribueras till låginkomstländer inom det globala programmet Covax.

17 feb 2021, kl 09:35
0

Annons

Världshälsoorganisationen, WHO, har gett ett globalt så kallat nödgodkännande för Astrazenecas vaccin mot covid-19. Vaccinet kan nu distribueras till låg- och medelinkomstländer inom det globala programmet Covax.

Astrazenecas vaccin godkänns för äldre

Att WHO ger ett globalt nödgodkännande för vaccinet innebär att fattiga länder som inte har tillräckliga resurser för att själva ge ett godkännande ändå får tillgång till vaccinet.

− Länder som hittills inte har haft någon tillgång till vaccin kommer äntligen att kunna börja vaccinera sin vårdpersonal och personer som är i riskzonen, vilket bidrar till Covax mål om en rättvis vaccindistribution, säger Mariângela Simão vid WHO i ett pressmeddelande.

WHO har godkänt Astrazenecas vaccin för personer över 18 år, inklusive de över 65 år. I Sverige rekommenderas detta vaccin för personer under 65 år. Astrazenecas vaccin anses enligt WHO vara bra för låg- och medelinkomstländer då det är enkelt att lagra. WHO har tidigare gett ett nödgodkännande även för vaccinet från Pfizer.

Ska distribuera 300 miljoner doser

Astrazeneca och vaccintillverkaren Serum institute of India kommer nu att börja arbeta med att så snabbt som möjligt kunna leverera vaccinet till låg- och medelinkomstländerna. Under första hälften av 2021 hoppas man att mer än 300 miljoner doser av vaccinet kommer att bli tillgängliga för 145 länder genom Covax.

Det globala programmet Covax (Covid-19 vaccines global access) har som syfte att upphandla och transportera vacciner rättvist till alla länder oavsett välstånd. I september 2020 beslutade regeringen att Sverige skulle bidra med 100 miljoner kronor till Covax.