Astrazenecas vaccin ska ges till 18-64-åringar

Astrazenecas vaccin ska ges till 18-64-åringar

Folkhälsomyndigheten har beslutat vilka åldersgrupper som ska få vilka av covid-19-vaccinerna.

2 feb 2021, kl 14:20
0

Annons

Astrazenecas vaccin mot covid-19 ska riktas till personer i åldrarna mellan 18 och 64 år. Den rekommendationen lämnade i dag Folkhälsomyndigheten.

De som är 65 år eller äldre ska för närvarande få något av de två mRNA-vaccinerna som är godkända, Comirnaty och Modernas vaccin.

Sverige går därmed på samma linje som Tyskland valt.

– I nuläget är detta det mest rationella sättet att använda de tre vacciner som vi har tillgängliga, sade Sören Andersson, chef för Folkhälsomyndighetens vaccinenhet, vid tisdagens myndighetsgemensamma presskonferens.

Astrazenecas vaccin mot covid-19 blev i fredags det tredje EU-godkända vaccinet mot covid-19. EU:s läkemedelsmyndighet EMA konstaterade dock samtidigt att det ännu saknas tillräckligt med data för att veta hur effektivt vaccinet skyddar personer över 55 år. Mer data om detta väntas i april.

– Det finns inget som talar för att det inte skulle ha skyddseffekt även för äldre, men vi har för lite data om det. Utifrån den informationen rekommenderar vi att detta vaccin främst ges till de yngre åldersgrupperna, säger Sören Andersson.

De första doserna av Astrazenecas vaccin kommer att levereras till Sverige i slutet av denna vecka. Folkhälsomyndigheten kommer att uppdatera sin vaccinationsplan och prioriteringsordning så att de stämmer med den nya rekommendationen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng