Annons
Fyra av fem har kvar antikroppar mot covid-19
Coronavirus. Illustration: Istock

Fyra av fem har kvar antikroppar mot covid-19

Drygt 80 procent behåller antikroppar mot det nya coronaviruset efter fyra månader, visar en ny studie.

18 sep 2020, kl 11:20
0

En studie visar att fyra av fem har kvar antikroppar mot det nya coronaviruset efter fyra månader. I våras samlades prover in från 2 149 medarbetare på Danderyds sjukhus och av dessa hade 19 procent antikroppar mot covid-19. Nu har den andra fasen av den så kallade Community-studien genomförts där 92 procent av medarbetarna har lämnat ytterligare ett blodprov.

Resultatet visar att 82 procent av de 405 personer som i våras hade antikroppar har kvar mätbara nivåer efter minst fyra månader.

– Det här är personer som varit sjuka någon gång mellan januari och april och vi kan nu konstatera att en majoritet behåller sina antikroppar mot sars-cov-2 och därmed högst sannolikt fortfarande är immuna mot covid-19, säger Charlotte Thålin, specialistläkare och huvudansvarig forskare vid Danderyds sjukhus, i ett pressmeddelande.

Dessa resultat går i linje med den isländska studie som Läkemedelsvärlden nyligen rapporterande om.

Varaktighet av antikroppar beror på symptom

Antikropparnas varaktighet är sammankopplade med vissa symptom som till exempel andningsbesvär och feber, visar studien. Det är dock för tidigt att svara på vad sjunkande antikroppsnivåer har för klinisk betydelse för den enskilda, menar Sebastian Havervall, biträdande överläkare vid Danderyds sjukhus och doktorand i projektet.

– Troligtvis finns det, trots detta, en kvarstående immunitet via så kallade minnesceller, säger han i pressmeddelandet.

Studien fortsätter nu och det som ska undersökas närmast är T-cellernas minne och antikropparnas neutraliseringsförmåga. Bland annat ska studiedeltagare med låga respektive höga antikroppsnivåer jämföras med en grupp som har varit högexponerade på arbetet och i hemmet, men som ännu inte har utvecklat antikroppar.

Community-studien genomförs av Danderyds sjukhus, KTH, Scilifelab, Karolinska institutet och Uppsala universitet.