Annons

Tjänsteexport ingår inte i Apotekets avtal med staten

Apoteket AB:s planer på affärsmässiga projekt i utlandet ingår inte i det nuvarande avtalet med ägaren staten. Sveriges farmacevtförbund är också kritiskt till idéen.

17 jan 2002, kl 17:48
0

Sveriges farmacevtförbund tycker inte att Apoteket AB ska satsa på kommersiell tjänsteexport. Något Jan Bergqvist ordförande i företagets styrelse tidigare uttalat sig positivt om och som Apoteket flaggat för sedan i våras då en plan utarbetades för företagets internationella strategi. I den ingår att sälja tjänster både på den kommersiella marknaden och inom ramen för biståndsprojekt.

? Vi har invändningar mot affärsmässiga satsningar utomlands mot bakgrund av den pågående omorganisationen,som nu tar all tid och farmacevtbristen, säger Inga-Lill Furberg fackförbundets representant i Apotekets styrelse.

? Det ingår inte i vårt verksamhetsavtal med staten och bör i så fall i första hand diskuteras med ägarna när ett nytt verksamhetsavtal skrivs. Omorganisationen inverkar också negativt på resultatet och det måste man också väga in.

Först öppna apotek

Andra kritiska röster som Läkemedelsvärlden talat med menar att så länge företaget inte klarar den egna verksamheten, till exempel öppna apotek ska man inte ge sig på verksamheter som ligger utanför uppdraget. Kritiker påminner om tidigare projekt i Kina i början av 80-talet som staten kritiserade eftersom det låg utanför avtalet.

Om det kommer med något om internationell tjänsteexport i det nya avtal som Apoteket och staten nu börjat förhandla om återstår att se.

Kaj Möllefors på Apoteket AB; planens arkitekt och pådrivare säger att för tillfället händer inget vad gäller den affärsmässiga delen. Först måste ägarna säga sitt. Men han hoppas att Apoteket mer aktivt ska gå in i olika biståndsprojekt.

? För den som vill finns det dock stora kommersiella möjligheter i och med att WTO-avtalet träder i kraft nästa år. I Kina är till exempel redan ett hundratal, främst amerikanska, apotekskedjor intresserade av att etablera sig.

Det är också mot Kina som Apoteket AB återigen riktat intresse. Enligt Kaj Möllerfors främst beroende på att kineserna bett om det.

? För oss som inte är ett rent kommersiellt bolag kan det vara svårt att dra igång sådana här affärsmässiga projekt.

Troligare med bistånd

För tillfället är biståndsprojekten intressantare säger han.

? Farmacevter åker i och för sig ut och arbetar med bistånd. Men då har de gjort det som privatpersoner, inte i projekt som företaget varit delaktigt i.

Tanken nu är att Apoteket AB aktivt ska gå in och söka samarbete med olika etablerade biståndsorganisationer. Eftersom sådana projekt finansieras av till exempel SIDA, Världsbanken eller WHO innebär det inte risktagningar för bolaget.

Till detta är också Svenska farmacevtförbundet positivt, säger Inga-Lill Furberg.