Annons

Långa behandlingar med sömnmedel trots att riskerna borde vara kända

Förskrivningen av bensodiazepiner minskar medan förskrivningen av de nyare analogerna ökar. Men riskerna för tillvänjning är likartade. I en ny studie från Nepi sade sig över hälften av patienterna ha blivit beroende.

17 jan 2002, kl 17:51
2

Trots att det sedan länge är känt att bensodiazepiner kan skapa beroende hos användarna och därför enligt behandlingsrekommendation ? ?endast ska förskrivas efter noggrant övervägande av indikationen och för kortast möjliga tid.? hade mer än 75 procent av de tillfrågade fått dessa eller de besläktade sömnmedlen Stilnoct, Imovane och Sonata i ett till fem år. Ibland ännu längre.

Fler än hälften angav att de kände sig beroende av medlen. Många hade gjort misslyckade försök att avsluta medicineringen.

Enkät till förnyare av recept

Det visar en studie från Nepi som kartlagt användningen av dessa medel i Jönköping och Skåne. I studien som man gjort tillsammans med läkemedelskommittéerna i Jönköpings läns landsting och Skåne frågade man via en enkät 150 patienter som löste ut förnyade recept om deras upplevelse av de här läkemedlen och hur länge de använt dem.

I FASS påtalas sedan många år risken för tillvänjning och problem vid utsättandet av medlen.

? Socialstyrelsen utfärdade redan för tio år sedan utmärkta riktlinjer för förskrivningen, av bensodiazepiner, men det är uppenbart att de inte följs, kommenterar Arne Melander, på Nepi.

Analogerna ökar

Förskrivningen av bensodiazepiner har sjunkit men istället har de nyare sömnmedlen Imovane, Stilnoct och Sonata övertagit den marknaden. I kemisk mening är analogerna inte bensodiazepiner. Men de binder sig till samma receptorer, har samma verkningsmekanism och samma funktion som bensodiazepiner. Riskerna för beroende är därför likartade, påpekar Arne Melander.

I FASS varnas också för tillvänjning på Imovane och Stilnoct och att behandlingen inte bör överstiga fyra veckor. Dessa är också, precis som bensodiazepiner, narkotikaklassade.

Däremot har det senast godkända medlet, Sonata inte någon varning för tillvänjning. I Läkemedelsverkets produktresumé står att ?missbrukspotentialen kan för närvarande ej värderas?. Läkemedlet fick EU-godkännande våren -99.
Helene Rosengren Whitley på Wyeth Lederle som säljer Sonata känner inte till några rapporter om tillvänjningsrisk.

? Men Sonata är nytt och säljer inte så mycket.

Köptes illegalt

Till Läkemedelsverket har det inkommit en rapport från en medicinklinik om beroenderisk. Det gällde en patient som köpt Sonata illegalt.

Björn Arvidsson på Läkemedelsverket som var kontaktperson för Sonata inför det centrala godkännandet säger att det egentligen inte finns något som talar för att sömnmedlet skulle innebära någon mindre risk än de övriga.

Arne Melander menar att samma misstag upprepas än en gång. Barbiturater, meprobamat, metakvalon ansågs alla till en början som problemfria, liksom bensodiazepinerna. Idag, tror han, finns en risk att analoger förskrivs som alternativ eftersom de marknadsförs som ?icke-bensodiazepiner?.

? I vår studie utgjorde de nästan hälften av Jönköpings totala användning av lugnande och sömnmedel.
Eftersom analogerna är fyra-fem gånger så dyra som de egentliga bensodiazepinerna blev användningen också betydligt dyrare.

Inte heller Imovane eller Stilnoct var från början narkotikaklassade och varning för tillvänjningsrisk fanns inte heller från början.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer