Annons
Tar över sjuksköterskors läkemedelslista

Tar över sjuksköterskors läkemedelslista

Läkemedelsverket tar över ansvaret från Socialstyrelsen från och med den 1 januari 2021, beslutar regeringen.

17 dec 2020, kl 11:02
0

Annons

Ansvaret för förteckning av de läkemedel som sjuksköterskor får förskriva flyttas över från Socialstyrelsen till Läkemedelsverket. Beslutet kommer från regeringen och börjar gälla från och med den 1 januari 2021.

Socialstyrelsen kommer att behålla sitt ansvar för föreskriften om det kompetenskrav som sjuksköterskor måste uppfylla för att få förskriva läkemedel.

Beslutet, som har tagits på initiativ från både Socialstyrelsen och Läkemedelsverket, innebär en mer enhetlig ansvarsfördelning och att kompetenser utnyttjas på ett bättre sätt, enligt ett pressmeddelande. Detta har efterfrågats av Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet.

Förteckningen över de läkemedel som en sjuksköterska får förskriva finns nu i Läkemedelsverkets föreskrifter, och information om vilka kompetenskrav som en sjuksköterska ska uppfylla finns hos Socialstyrelsen.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng