EU kan godkänna Pfizers vaccin den 23 december

EU kan godkänna Pfizers vaccin den 23 december

EMA har beslutat att tidigarelägga sitt möte angående en rekommendation om Pfizers vaccin mot covid-19.

16 dec 2020, kl 12:30
0

Annons

Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 kan godkännas i EU redan den 23 december, rapporterar flera medier. Detta efter att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA beslutat att tidigarelägga sitt möte gällande en rekommendation av vaccinet.

EMA har meddelat att den vetenskapliga kommittén CHMP kommer att hålla ett möte angående Pfizer/Biontechs vaccin den 21 december. Om kommittén beslutar om en rekommendation kan EU-kommissionen därefter besluta om ett godkännande. Mötet var från början planerat till den 29 december, men har nu alltså tidigarelagts. EMA meddelar dock att mötet den 29 december också kommer att hållas om det behövs.

Vaccinsamordnaren Richard Bergström har uppgett till Dagens Nyheter att detta innebär att vaccinet kan godkännas den 23 december.

– Teoretiskt sett skulle vaccinationerna kunna påbörjas dagen därpå, säger han till DN.

Färre doser av Pfizer/Biontechs vaccin

Flera medier och också rapporterat om att Sverige kommer att få färre doser av Pfizer/Biontechs vaccin än planerat. Richard Bergström uppger till DN att det handlar om en minskning på cirka 15 procent.

– Det är så att Pfizer, som är först fram, har haft problem att leverera till alla länder. Exempelvis USA och England. Och det som skulle ha producerats i december blev inte så mycket som de hade trott. Så vi får lite lägre antal doser, men vi får tillbaka det sen även om det tar lite längre tid, säger han till DN.

Pfizer/Biontechs vaccin har redan blivit godkänt i bland annat Storbritannien och USA. Förra veckan vaccinerades den första personen i Storbritannien.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng