Annons
Första personen har fått Pfizers covid-19-vaccin

Första personen har fått Pfizers covid-19-vaccin

En 90-årig kvinna i Storbritannien fick i dag den första dosen i världen av vaccinet efter att det blivit godkänt.

8 dec 2020, kl 11:15
0

I dag startade vaccineringen mot covid-19 i Storbritannien. Den första personen i världen att få Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin efter att det blivit kliniskt godkänt var 90-åriga Margaret Keenan. Till en början kommer personer över 80 år, sjukvårdspersonal och personal på äldreboenden att få vaccinet i Storbritannien.

Margaret Keenan, som fyller 91 år nästa vecka, fick vaccinet på universitetssjukhuset i Coventry vid klockan 7.30 i morse svensk tid. Hon fick den allra första dosen av de 800 000 doser av Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin som kommer att ges i Storbritannien de kommande veckorna.

– Jag känner mig så priviligierad att vara den första personen som vaccineras mot covid-19. Det är den bästa tidiga födelsedagspresent jag kan önska mig eftersom att det betyder att jag äntligen kan se fram emot att träffa familj och vänner nästa år efter att ha varit ensam största delen av året, säger hon till BBC.

Pfizer/Biontechs vaccin godkändes i Storbritannien under förra veckan. Landet blev därmed först i världen att godkänna detta vaccin.

Pfizer/Biontech har meddelat att deras slutförda fas III-studier visade att vaccinet hade en skyddseffekt på 95 procent. Studien visade även att skyddseffekten för personer över 65 år var 94 procent.

Hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA pågår sedan tidigare en så kallad ”rolling review”, löpande granskning, av Pfizer/Biontechs vaccin.

Leveranser av covid-19-vaccin försenade

Storbritannien har beställt totalt 40 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin som ska räcka till 20 miljoner invånare då vaccinet ska tas i två doser. Förra veckan meddelade dock läkemedelsbolagen att leveransen av vaccinet har blivit försenad. Anledningen uppgavs då vara problem i logistikkedjan.

Även leveransen av Astrazenecas vaccin har försenats, skriver Financial times under tisdagen. Av detta vaccin skulle Storbritannien ha fått 30 miljoner doser innan årsskiftet. Enligt brittiska myndigheter har det blivit problem i tillverkningen av vaccinet och endast fyra miljoner doser kommer att levereras till landet 2020.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng