Pfizers vaccin mot covid-19 godkänt i Storbritannien

Pfizers vaccin mot covid-19 godkänt i Storbritannien

Astrazeneca har också börjat tillverka sitt vaccin, och EMA har inlett en granskning även av Janssens vaccin.

2 dec 2020, kl 12:20
0

Utvecklingen av vacciner mot covid-19 går snabbt framåt och fyller nyhetsflödet. Under onsdagen rapporterade flera brittiska medier att Pfizer/Biontechs vaccin har godkänts för användning i Storbritannien. Astrazeneca gick också ut med nyheten om att företaget har börjat tillverka sitt vaccin, och tidigare kom nyheten att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA har inlett en löpande granskning även av Janssens vaccinkandidat.

Pfizers vaccin mot covid-19 godkänt

Storbritannien har godkänt Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19, och blir därmed det första landet i världen att godkänna detta vaccin. Det meddelade Sky news på onsdagsmorgonen.

Vaccinet har godkänts av den brittiska läkemedelsmyndigheten MHRA och kommer att vara tillgängligt från och med nästa vecka, enligt brittiska medier. Storbritannien har säkrat 40 miljoner doser av vaccinet, vilket kommer att räcka till 20 miljoner invånare då vaccinet behöver tas i två doser.

I november gick Pfizer/Biontech ut med att deras slutförda fas III-studier visade att vaccinet hade en skyddseffekt på 95 procent. Studien visade även att skyddseffekten för personer över 65 år var 94 procent.

Hos den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA pågår sedan tidigare en så kallad ”rolling review”, löpande granskning, av Pfizer/Biontechs vaccin.

EU har tecknat ett förköpsköpsavtal med Pfizer/Biontech som innebär att företagen ska leverera 200 miljoner doser av vaccinet när det har visat sig vara säkert och effektivt. EU-länderna har sedan möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser.

Astrazeneca har börjat tillverka sitt vaccin

På onsdag morgon kom också nyheten om att Astrazeneca har börjat tillverka sitt vaccin i stor skala. Vaccinet är ännu inte godkänt för användande, men Astrazenecas presschef Christina Malmberg Hägerstrand uppger till Sveriges radio Ekot att de vill vara beredda på att kunna börja leverera vaccin i hundratals miljoner doser i januari förutsatt ett godkännande.

Aztrazeneca redovisade för några veckor sedan att deras vaccin hade ett i genomsnitt 70-procentigt skydd mot covid-19. Resultatet var ett genomsnitt av två olika doseringar. Den största gruppen studiedeltagare hade fått två fulla vaccindoser och där fanns ett skydd på 62 procent. En mindre grupp studiedeltagare hade däremot fått en första dos som var lägre, följt av en full dos efter någon månad. I denna grupp var skyddseffekten hela 90 procent.

Även Astrazenecas vaccinkandidat genomgår just nu en löpande granskning hos EMA. EU har tecknat ett förköpsavtal med företaget om 300 miljoner doser när vaccinet är godkänt. Det finns sedan möjlighet att köpa in ytterligare 100 miljoner doser.

Löpande granskning av Janssens vaccin inleds

Ytterligare en nyhet gällande vaccin mot covid-19 som kom på tisdagen är att den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA inleder en så kallad ”rolling review”, löpande granskning, av Janssens vaccinkandidat. Detta är den fjärde granskningen av ett vaccin som EMA inleder. En löpande granskning görs för att påskynda bedömningen.

Utredningen innebär att EMA påbörjar värderingen av de resultat som kommit fram i laboratorietester och initiala kliniska prövningar av vaccinet.

– Nu sker ett flertal löpande granskningar parallellt. Läkemedelsverket och andra ansvariga läkemedelsmyndigheter i Europa jobbar hårt med att granska alla data som företagen skickar in. Först när vaccinen testats i en större grupp människor börjar man kunna utvärdera vaccinens effekt och säkerhet, säger Läkemedelsverkets vaccinkoordinator Charlotta Bergquist, i ett pressmeddelande.

Även med Janssen har EU tecknat ett förköpsavtal. Det innebär att företaget ska leverera 200 miljoner vaccindoser till EU:s medlemsländer efter att vaccinet blivit godkänt. Sedan har EU-länderna möjlighet att köpa ytterligare 200 miljoner doser.

De vaccinkandidater mot covid-19 som EMA för närvarande granskar är Astrazenecas, Pfizer/Biontechs, Janssens samt företaget Modernas.

Pfizer/Biontechs och Modernas vaccin är mRNA-vaccin

Pfizer/Biontechs och Modernas vaccinkandidater är så kallade mRNA-vaccin.

Pfizers vaccin består av syntetiskt mRNA som kodar för ett ytprotein på det nya coronaviruset, sars-cov-2. När detta mRNA kommer in i kroppens celler börjar de producera ytproteinet. Immunsystemet upptäcker det främmande proteinet och producerar antikroppar mot det. Dessa skyddar sedan personen mot covid-19. Pfizers vaccin måste förvaras och transporteras mycket kallt.

Även Modernas vaccin bygger på denna princip. Detta vaccin kräver dock inte lika extrem frysförvaring som Pfizers vaccin.

Astrazenecas och Janssens vaccin bygger på förkylningsvirus

Astrazeneca utvecklar vaccinkandidaten AZD1222 i samarbete med forskare vid Oxford university. Vaccinet bygger på ett försvagat förkylningsvirus (adenovirus) från schimpanser. Forskarna har modifierat det genom att tillsätta genetiskt material från det nya coronaviruset sars-cov-2. De har tillsatt genetiskt material från det så kallade spikeproteinet som sticker ut från coronaviruset. Vaccinet ska därigenom få kroppens egna celler att börja producera mängder av spikeprotein. Detta ska i sin tur få immunförsvaret att börja tillverka antikroppar och aktivera t-celler mot spikeproteinet.

Även Janssens vaccinkandidat använder sig av ett förkylningsvirus som bärare av genetiskt material från coronaviruset och fungerar enligt samma princip som Astrazenecas vaccin.

Föregående artikel ”Jag älskar att man kan göra positiv skillnad”
Nästa artikel Generalrepetition inför covid-19-vaccinering