Annons
Astrazenecas covid-19-vaccin 70 procent effektivt

Astrazenecas covid-19-vaccin 70 procent effektivt

Två olika doseringar, som visade 90 procents respektive 62 procent effektivitet, ger ett genomsnitt på 70 procent.

23 nov 2020, kl 10:26
0

Annons

Astrazenecas covid-19-vaccin AZD1222, som företaget utvecklar tillsammans med Oxford university, har i slutfasen av studierna visat ett genomsnittligt resultat på 70 procents effektivitet. Inga personer som fått vaccinkandidaten i studien har fått en svår covid-19-infektion, eller behövt sjukhusvård, enligt företaget.

Astrazenecas vaccinkandidat väntas också ge bra skydd för äldre över 70 år, enligt  resultat från fas II/III-studien som för några dagar sedan publicerades i den vetenskapliga tidskriften Lancet.

Resultat från två doseringsmetoder

Astrazeneca redovisar resultat från två olika doseringar av sitt covid-19-vaccin. Den ena, där vaccinet gavs som en halv dos följt av en full dos med minst en månads mellanrum, visade en effekt på 90 procent. Den andra doseringen som innebar två fulla doser med minst en månads mellanrum visade 62 procent effektivitet. Den kombinerade analysen av detta visar en genomsnittlig effekt på 70 procent, enligt företaget. Inga allvarliga biverkningar har relaterade till vaccinet har bekräftats.

Astrazenecas vaccin kan lagras, transporteras och hanteras vid normala kylförhållanden det vill säga 2-8 grader.

Resultaten baseras på studier i Storbritannien och Brasilien. Över 23 000 deltagare som antingen har fått någon av doseringarna av vaccinkandidaten eller ett jämförande vaccin har utvärderats. Kliniska prövningar pågår också i USA, Japan, Ryssland, Sydafrika, Kenya och Latinamerika. Totalt väntar sig företaget att registrera upp till 60 000 deltagare globalt.

– Detta är en viktig milstolpe i kampen mot pandemin. Vaccinets effektivitet och säkerhet bekräftar att det kommer att vara mycket effektivt mot covid-19 och kommer att ha en omedelbar inverkan på den här nödsituationen för folkhälsan, säger Pascal Soriot, vd för Astrazeneca, i ett pressmeddelande.

Sverige deltar i avtal om covid-19-vaccin

Astrazeneca kommer omgående att rapportera resultaten till myndigheter runt om i världen som har ett ramverk för villkorligt eller tidigt godkännande. Företaget ska också att ansöka hos världshälsoorganisationen WHO om att ansökan behandlas snabbt för att snabbt göra vaccinet tillgängligt i låginkomstländer, enligt pressmeddelandet.

I början av oktober inledde den europiska läkemedelsmyndigheten EMA en löpande granskning av Astrazenecas vaccin, vilket Läkemedelsvärlden tidigare har skrivit om.

EU-kommissionen slöt avtal med Astrazeneca om vaccinet i augusti. Detta var det första vaccin-avtalet som EU tecknade och det innebär att medlemsländerna kan köpa in 300 miljoner doser när vaccinet är godkänt. Det finns också en möjlighet att köpa in ytterligare 100 miljoner doser.

För Sverige, som deltar i avtalet, innebär detta en tillgång på sex miljoner doser i första hand och därefter ytterligare två miljoner doser.

Bygger på förkylningsvirus från apor

Astrazeneca utvecklar vaccinkandidaten AZD1222 i samarbete med forskare vid Oxford university. Vaccinet bygger på ett försvagat förkylningsvirus (adenovirus) från schimpanser.

Forskarna har modifierat det genom att tillsätta genetiskt material från det nya coronaviruset sars-cov-2. De har tillsatt genetiskt material från det så kallade spikeproteinet som sticker ut från coronaviruset. Vaccinet ska därigenom få kroppens egna celler att börja producera mängder av spikeprotein. Detta ska i sin tur få immunförsvaret att börja tillverka antikroppar och aktivera t-celler mot spikeproteinet.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng