Sverige deltar i EU-avtal om vaccin mot covid-19

Sverige deltar i EU-avtal om vaccin mot covid-19

Sverige ska delta i EU-kommissionens avtal med Astrazeneca om upphandling av vaccin mot covid-19.

20 aug 2020, kl 16:18
0

Annons

EU-kommissionen slöt nyligen ett första avtal om vaccin mot covid-19 med läkemedelsföretaget Astrazeneca. Företagets vaccinkandidat är i fas III och sägs kunna vara klar för godkännande i slutet av året. Enligt det EU-gemensamma avtalet kommer EU att köpa in 300 miljoner doser av Astrazenecas vaccin när det är godkänt. Det finns också möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser.

Den svenska regeringen fattade i dag formellt beslut om att delta i avtalet. Det innebär att Sverige vill vara med när vaccindoserna fördelas.

– Vaccin mot covid-19 är vår bästa möjlighet att kunna återgå till mer normala förhållanden och detta är ytterligare ett kliv framåt. Nu säkrar vi ett första avtal om att köpa vaccin, men fler avtal kan bli aktuella, säger socialminister Lena Hallengren i ett pressmeddelande.

Cirka åtta miljoner doser

Enligt avtalet får alla länder som deltar tillgång till sin andel av totalt 300 miljoner doser vaccin utifrån sin folkmängd. För Sveriges del handlar det om ungefär sex miljoner doser. Därutöver har EU möjlighet att köpa ytterligare 100 miljoner doser. Även de ska fördelas till deltagande länder efter folkmängd, vilket motsvarar cirka två miljoner doser för Sverige.

Vilka i befolkningen som ska erbjudas vaccination kommer Folkhälsomyndigheten att ta ställning till i en nationell vaccinationsplan. Den ska presenteras i en första version 31 augusti.

Folkhälsomyndigheten har också fått utrymme i sin låneram för inköp av vaccin för två (2) miljarder kronor.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng