Annons
Fem frågor till Samra Srndic, apotekare på Apotek Najaden
”Jag älskar att man kan göra positiv skillnad”
Samra Srndic

”Jag älskar att man kan göra positiv skillnad”

Samra Srndic fick nyligen Apotekarsocietetens utmärkelse Bästa kundinsats på apotek.

2 dec 2020, kl 07:30
0

Annons

Samra Srndic arbetar sedan drygt fyra år tillbaka som apotekare på apoteket Najaden i Solna i norra Stockholm. Hon fick nyligen Apotekarsocietetens utmärkelse Bästa kundinsats på apotek 2020 efter att ha hjälpt en kund till en säker läkemedelsbehandling.

Vad var det du gjorde?

– En kund kom in på apoteket och hade två recept på antidepressiva läkemedel där det ena skulle trappas upp och det andra skulle fasas ut. Allt såg korrekt ut rent farmaceutiskt, förutom lite bristfällig information på upptrappningsschemat. Men jag märkte även att kunden hade svårt att förstå instruktionerna, vilket sannolikt berodde på en kognitiv svikt. Kunden hade inte heller några anhöriga som kunde hjälpa till. Jag hjälpte då till att dela läkemedlen i rätt doser i en dosett, och skriva upp vilka datum de skulle tas. Jag kontaktade också kundens husläkare som kunde se över den övriga läkemedelsbehandling, samt den läkare som hade förskrivit de antidepressiva läkemedlen.

Vad betyder det för dig att få utmärkelsen?

– Det betyder jättemycket både för mig personligen och för mig i min yrkesroll. Det är en bekräftelse på att jag har gjort ett gott jobb. Jag önskar att vi alla farmaceuter kunde tilldelas pris och uppskattning för vårt värdefulla arbete varje dag, men jag känner mig tacksam och hedrad att just jag fick utmärkelsen den här gången.

Vad anser du är det bästa med att jobba på apotek?

– Det bästa är att jag kan göra en positiv skillnad för människor varje dag. Det är vad som driver mig framåt. Sen tycker jag att det är så givande att yrket i sig är ett livslångt lärande, det finns alltid nya saker på läkemedelsområdet att läsa på om.

Hur har pandemin påverkat jobbet?

– Själva arbetet och rådgivningen har egentligen inte påverkats i så stor utsträckning. Det är mer det praktiska som gäller olika säkerhetsaspekter. I början av pandemin var det många kunder som kom och skulle hämta ut läkemedel för hela året, men sedan det kom nya riktlinjer kring detta är det mer som innan. Det har förstås blivit mer säkerhetstänk kring det. Det är också viss skillnad i och med att man hjälper en del kunder utanför då de inte vill komma in på apoteket, och jag har också märkt att det är många som är i behov av att prata om pandemin.

Hur ser du på framtiden som farmaceut?

– Vi farmaceuter gör ett värdefullt jobb. I framtiden hoppas jag att det kan implementeras från högre instans att vi kan avlasta primärvården med fler saker. Det hade framför allt behövs nu under coronapandemin. Vi har kapaciteten och kompentensen för det. Jag älskar faktorn att man kan göra positiv skillnad. Personligen skulle jag i framtiden vilja tillämpa det i ett större perspektiv och påverka samhället i stort och inte bara enskilda individer.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng