Annons
Farmaceuter vill vaccinera på apotek mot covid-19
Foto: Ingrid Helander.

Farmaceuter vill vaccinera på apotek mot covid-19

Ändra regelverket så att farmaceuter kan ge vaccin mot covid-19, föreslår fack och branschorganisation.

8 dec 2020, kl 07:10
0

Annons

Låt farmaceuter på apotek runt om i landet ge vaccinationer mot covid-19. Den uppmaningen riktar Sveriges farmaceuter och Sveriges apoteksförening till regeringen. De två organisationerna lägger fram sitt förslag i ett gemensamt brev till socialminister Lena Hallengren.

De menar att en sådan regeländring skulle kunna göra apoteken och farmaceuterna till en värdefull resurs i kampen mot coronapandemin genom att öka tillgängligheten till vaccination.

– Apotek är ofta belägna på platser som många människor har lätt att ta sig till och har generösa öppettider. Många olika vaccinationspunkter i bra lägen innebär att risken för trängsel minskar, säger Johan Waller, vd i Sveriges apoteksförening, i ett pressmeddelande.

På vissa apotek finns redan vaccinationsmottagningar. Men de som ger vaccinationerna där är sjuksköterskor. Farmaceuter får enligt nuvarande regelverk varken ordinera eller administrera vaccination, något som däremot är tillåtet i flera andra länder.

”Farmaceuter har inte heller i sin grundutbildning till receptarie respektive apotekare kompetens att administrera vacciner, men kan med vidareutbildning och certifiering för uppgiften, utveckla sin profession och bidra till hälso- och sjukvården genom att vaccinera på apotek”, skriver facket och apoteksföreningen i brevet.

De vill att regeringen ger Socialstyrelsen i uppdrag att skyndsamt föreslå de regeländringar som behövs för att genomföra förslaget.