Annons

Stockholmarna
nekar mest till byte

Stockholmarna, såväl förskrivare som kunder, är de som oftast säger nej till byte av läkemedel. Västerbottningarna är mest följsamma.

17 maj 2004, kl 13:38
0

Det är sällan som läkare eller patient motsätter sig byte av preparat på apoteket enligt reglerna för generisk substitution visar Apotekets statistik. Under första kvartalet i år har förskrivarna använt sig av den möjligheten i lite drygt två procent av fallen. Något vanligare är det att kunden är beredd att betala mellanskillnaden för att få det förskrivna preparatet; 3,5 procent av dem hade gjort det.

Stockholmarna, såväl förskrivare som kunder, är de som främst motsätter sig byte, 4,5 procent av recepten i Stockholm hade kryssats av förskrivare i länet, alltså dubbelt så många som riksgenomsnittet, och 4,5 procent av kunderna i Stockholm ville inte byta till en annan billigare produkt.

Blekinge och Skåne är de län som efter Stockholm har flest recept, procentuellt sett, där ett möjligt utbyte inte skett.
I Västerbotten har man högst andel följsamma läkare och kunder. På 1,3 procent av recepten hade läkare markerat att byte inte skulle göras och 2,3 procent av de utbytbara byttes
inte ut därför att kunden sa nej tack.

Det är främst p-pillren som vare sig läkare eller kund vill byta mot ett billigare likvärdigt. Mellan 13-21 procent av de bytena har inte blivit av därför att kunden sagt nej, och på mellan 7-12 procent av de recepten har förskrivaren markerat att inget byte ska ske.

Omeprazol tillhör med 11 procent markerade recept de vanligaste produkterna som kryssas, tillsammans med apomorfin, ganciklovir och paroxetin.
Hos kunderna är det främst oxazepam och alprazolam som man inte vill ha utbytt.