Nyttan med klinisk farmaci utvärderad

Det finns tillräckligt med bevis på att klinisk farmaci är nyttigt. Det menar två apotekare som gått igenom samtliga studier inom fältet.

17 maj 2004, kl 13:44
0

Annons

Idag finns tillräckligt med studier som kan bevisa nyttan med klinisk farmaci, anser de båda apotekarna Anders Carlsten och Tommy Eriksson.
De har i en litteraturgenomgång undersökt vilka studier internationellt som värderar effekterna av att ha apotekare på klinikerna.

? Det har ingen, vad vi vet, gjort tidigare, säger Anders Carlsten.

Mest amerikanskt

Den absoluta majoriteten av studierna av nyttan med klinisk farmaci är gjorda i USA. Tommy Eriksson och Anders Carlsten fann till exempel inte någon svensk kontrollerad studie, av 55 i ämnet.

Anders Carlsten tycker en av de intressantare studierna är en amerikansk (Bond, Pharmacotherapy 2001) där forskarna studerade relationer och associationer mellan mortalitet, läkemedelskostnader, totala vårdkostnader och vårdtider mot 14 olika kliniska farmacitjänster. Antal kliniska apotekare per sjukhussäng var den enda variabel som associerade positivt mot alla fyra sjukvårdsutfallen. I en modell beräknade man kostnaden för att undvika ett dödsfall till 320 dollar i form av lön till apotekaren.

En annan studie (Schumock, Pharmacotherapy 1996 och 2003) beräknar att för varje dollar man satsar på klinisk farmaci får man tillbaka ungefär fyra dollar.

? Jag tycker det är fascinerande att man med sådana här exempel och beräkningar kan visa att klinisk farmaci lönar sig, säger Anders Carlsten.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng