Annons

Oklart vem som betalar för klinisk farmacevt

I juni diplomerades den första kullen från magisterprogrammet i klinisk farmaci vid Uppsala Universitet. Deras kunskap är välkommen, men det är bara ett par stycken som fått ett arbete inom området. Den idag obesvarade frågan är vem som ska anställa dem, landstingen eller Apoteket.

11 jun 2007, kl 17:58
2

Det finns idag ett femtiotal kliniskt verksamma farmacevter i Sverige, så gott som alla anställda av Apoteket. Idag vet ingen vad som kommer att hända med dem och de nyutexaminerade efter avregleringen.
Att döma av en rundringning till de tio första farmacevter som gått vidareutbildningen i klinisk farmaci vid Uppsala universitet tycks det inte vara någon större efterfrågan på deras specialistkompetens. Bara ett par stycken vet säkert att de i höst kommer att arbeta med klinisk farmaci. I våras utexaminerades också tre kliniska farmacevter som genomgått Apotekarsocietetens utbildning.
? Jag har hört att Apoteket inte kan upprätta några tjänster förrän de kan sälja dem, säger Sara Claesson som tillhör den första kullen som gått utbildningen vid Uppsala universitet.

Det bekräftas också av Astrid Forsström på Apoteket. Problemet är att Apoteket inte kan anställa kliniska farmacevter för till exempel läkemedelsgenomgångar förrän företaget har ett avtal med ett landsting.
En annan möjlighet, som kommer att bli vanligare, är att landstingen själva anställer farmacevter. Frågan är hur intresserade man är av att just anställa farmacevter för att arbeta i vårdteamen. Vanligast är att de kopplas till läkemedelskommittéer och arbetar mer administrativt.
? Det är onekligen spännande med den kompetens man skaffar sig via den här utbildningen. Om det sedan är en utbildning som eftersöks och på den nivå man vill ha inom vården återstår att se. Den är ju också kopplad till en prislapp, säger Magnus Thyberg vid Sveriges Kommuner och Landsting, SKL.

I Västra Götaland där Kerstin Lendenius är läkemedelschef har man börjat arbeta med att få in apotekarkompetensen i landstinget.
? Nu handlar det i första hand om kompetens vad gäller terapival och i läkemedelskommitéearbetet. Det som Apoteket tidigare hjälpt oss med.
Även om de möjliga arbetsgivarna idag inte verkar ?slåss? om att anställa farmacevter med specialistkompetens inom klinisk farmaci finns intresse hos flera landsting att ta med dem i vårdteamen. I Jönköping har man till exempel från i höst fyra anställda kliniska farmacevter.
? Jag tycker ändå det verkar ganska bra inför framtiden. Det känns som det finns fler möjligheter än vad jag trodde när jag började, säger Maria Erixon som gick vidareutbildningen direkt efter grundutbildningen.
Per Nydert som är utbildad klinisk farmacevt och anställd som apotekare vid sjukhusapoteket på Huddinge sjukhus menar att det nu också handlar om att skapa sina egna möjligheter.
? Det finns ju inte någon färdig form för det här arbetet. Vilket också innebär att man själv kan skapa den. Men det krävs ett visst mått av entreprenörskap, tror jag. Nu när Apoteket inte längre är den självklara arbetsgivaren blir det också viktigt att bli sedd som en del i sjukvården. Med tiden blir vi kanske mer sjukvårdspersonal än apotekare.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Eftersom en utredning visat på att det finns pengar att tjäna på att ha en Apotekare i vårdlaget så borde väl den som tjänar in pengarna på att ha Apotekaren i laget stå för pengarna.