Annons

Apotekare hjälper hjärtopererade på sjukhus

Antalet apotekare och receptarier på sjukhusen har skjutit i höjden redan innan den första kullen kliniska farmacevter från Uppsala universitet har examinerats. På Danderyds sjukhus deltar exempelvis farmacevter i de rehabteam som hjälper patienter som genomgått hjärtoperationer.

27 nov 2006, kl 19:19
0

Många personer i Stockholms län som nyligen blivit hjärtopererade erbjuds att inleda sin återhämtning på patienthotellet vid Danderyds sjukhus. I vårdlaget för rehabilitering ingår läkare, sjuksköterska, sjukgymnast, dietist och kurator. Sedan ett år tillbaka medverkar även farmacevter.
Varje dag har patienterna möjlighet att ställa frågor om läkemedel till Thomas Cars eller någon av de två andra apotekare som ingår i vårdlaget.

– Alla läkare förespråkar Alvedon. Är det verkligen bäst? frågar en av patienterna.

Thomas Cars bedyrar att vare sig han eller läkarkåren är köpt och resonerar med patienten om preparatets för- och nackdelar.
Smärtstillande medel diskuteras ofta under de dagliga frågestunderna. Andra ämnen som ofta kommer upp är naturläkemedel och hur nitroglycerin används.

– En del sväljer läkemedlet i stället för att lägga det under tungan, berättar Thomas Cars.

Danderyds patienthotell är en av flera vårdinrättningar som investerat i klinisk farmaci under de senaste åren.

Annema Paus, chef för affärsområde Avtal på Apoteket, pekar på Storbritannien som föregångsland.

– Vi har målet att år 2010 vara lika bra på klinisk farmaci som de är där. Där bedrivs det på alla stora sjukhus.

God respons

Apotekarnas medverkan på hjärtrehab i Danderyd ska snart utvärderas. Thomas Cars tror att projektet kommer att permanentas eftersom responsen har varit god.

Han anser att farmacevternas insatser på avdelningen bidrar till att öka patienternas motivation att följa ordinationer.

– Om en patient vet varför han har ordinerats ett läkemedel ökar följsamheten.