Större risk drabbas av psykisk ohälsa i storstäder

Urbanisering innebär risk för psykisk ohälsa i Sverige. Det visar en nyligen publicerad befolkningsstudie. Men det glesbefolkade Norrbotten är det län där antipsykotiska preparat förskrivs mest.

17 maj 2004, kl 13:47
0

Annons

Risken att i Sverige drabbas av psykos eller depression är större om man bor i ett tättbefolkat område än på landsbygden. Det visar en studie av forskare vid Karolinska institutet som nyligen publicerats i tidskriften British Journal of Psychiatry.
I studien ingick 4,4 miljoner svenskar i åldern 25 till 64 år. Bland den femtedel av svenskarna som levde i de mest tättbefolkade områdena var det 68-77 procent vanligare med psykoser jämfört med den femtedel som bodde mest glesbefolkat. Risken för depression var också högre för storstadsbefolkning, 12-20 procent, jämfört med boende i glesbygd.

Det svenska län där det förskrivs mest neuroleptika är dock det glesbefolkade Norrbotten. Värmland har en topplacering när det gäller förskrivning av antidepressiva medel.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng