Statiner ger nytta för fler

Tusentals fall av hjärtinfarkt och stroke skulle kunna förebyggas om
statiner ordinerades mer allmänt. Det visar en analys i the Lancet.

21 maj 2012, kl 12:03
0

Forskare inom nätverket Cholesterol Treatment Trialists? Collaboration har i en metaanalys undersökt nyttan med statiner till personer utan tidigare hjärt-kärlsjukdom. I de totalt 27 studierna ingick cirka 175 000 personer som följdes i genomsnitt i fem år.

Analysen visade att statiner minskade risken för allvarliga hjärt-kärlhändelser inom fem år hos personer med lägre risk att drabbas än tio procent. Denna minskning fanns också hos de utan tidigare hjärt-kärlsjukdom.

Varje sänkning av LDL-kolesterolet med 1 mmol/l gav 11 färre fall per tusen behandlade under fem år. Forskarna skriver i studien att nyttan kraftigt överstiger några kända risker med statinbehandling. I en kommentar till artikeln skriver forskarna att dagens riktlinjer kan behöva skrivas om så att fler får behandling.

De flesta av studierna i metaanalysen har finansierats av läkemedelsindustrin.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng