Annons

P-piller ger skydd mot cancer

P-piller ger färre fall av livmodercancer och nyttan finns kvar i decennier efter att användandet upphört.

10 aug 2015, kl 08:06
0

Annons

Ju längre tid man använder p-piller desto lägre är risken att utveckla endometrialcancer enligt en ny metastudie som publicerats i Lancet Oncology.

Forskarna undersökte resultaten från 36 stycken redan publicerade studier där fler än 143 000 kvinnor ingick. Analysen visade att för varje femårsperiod som kvinnorna använt p-piller minskade risken att utveckla endometrialcancer med 25 procent. Dessutom gick det att se att riskreduktionen fanns kvar en lång tid efter man slutat ta tabletterna och den skyddande effekten sågs ända upp till 30 år efteråt.

I analysen tog man hänsyn till kvinnornas ålder, hur många barn de fått, BMI och ifall de rökte eller använt hormonpreparat mot övergångsbesvär.

Den skyddande effekten var inte relaterad till hur mycket östrogen som funnits i p-pillren då riskminskningen var likadan för dagens tabletter som innehåller långt mycket mindre hormoner än vad den första generationens tabletter gjorde.

Det var framförallt tumörer av carcinomtypen som minskade i antal men även sarkomfallen minskade.
Författarna bedömer att p-piller har reducerat antalet fall av endometrialcancer i höginkomstländerna med 400 000 de senaste 50 åren inkluderande 200 000 fall det senaste decenniet.

Tidigare analyser har visat att p-piller också kan minska risken för att utveckla äggstockscancer. I en kommentar som publicerades i anslutning till studien menar författarna att kvinnor bör göras medvetna om att p-piller kan ha dessa positiva effekter som kan sättas i relation med de risker behandlingen också kan ha.