Lovande för ebolavaccin

Det pågår en mängd forskning för att få fram ett vaccin som skyddar mot ebola. Nu tycks en kandidat vara på väg.

10 aug 2015, kl 11:12
0

Vaccinet VSV-ZEBOV mot ebola har testats i Guinea och uppvisat mycket lovande resultat. En klinisk prövning påbörjades i våras där 4 000 personer som varit i kontakt med ebolasmittade vaccinerades. Enligt de första resultaten har inte någon insjuknat.

I de första försöken visade det sig ge ett hundraprocentigt skydd, enligt en studie i The Lancet. Men Världshälsoorganisationen WHO, som tillsammans med norska Folkhälsoinstitutet, Läkare utan gränser och guineanska myndigheter deltagit i studien, bedömer att skyddet kommer att visa sig vara mellan 75 och 100 procent.

Även om resultaten är preliminära så kan det här vaccinet bli det första som visat sig vara effektivt mot ebola. I Guinea fortsätter nu vaccineringen och kommer troligen också att utvidgas till att omfatta barn, enligt BBC.
Läkare utan gränser vill nu att vaccinet också ska börja användas i Liberia och Sierra Leone.

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng