Annons

Då bör förebyggande behandling till migränpatienter ges

Om en patient får tre eller fler migränattacker per månad, som kräver behandling, bör anfallsförebyggande behandling övervägas. Det är ett råd som kvalar in på Janusinfos Kloka råd-lista.

16 sep 2016, kl 08:18
0

Anfallsförebyggande behandling mot migrän bör övervägas om patienten får tre eller fler invalidiserande migränattacker i månaden. Det skriver Janusinfo som har tagit med rådet på årets ”Kloka lista”.

Vidare skriver de att cirka 40 procent av alla med migrän skulle ha nytta av anfallsförebyggande behandling, men att enbart 3-13 procent använder det.

Folksjukdomen migrän förekommer hos både barn och vuxna. Allmänt smärtstillande läkemedel som kan tas innan eller under ett anfall är antiinflammatoriska smärtstillande som NSAID eller cox-hämmare, eller läkemedel med paracetamol. Under ett anfall kan triptaner, också kallade serotonin-1-receptorstimulerare tas. Mot illamåendet kan läkemedel med metoklopramid tas. I förebyggande syfte används i första hand betablockerare med metoprolol och om det inte fungerar kan exempelvis topiramat övervägas efter kontakt med neurolog. För patienter med risk för nedstämdhet bör i stället amitryptilin ges. Till barn rekommenderas propranolol.