Ny metod gav skydd mot hivinfektion
Foto: Istockphoto

Ny metod gav skydd mot hivinfektion

Alla kända varianter av hivvirus oskadliggörs med ny genterapi som gav apor ett omfattande skydd från att smittas.

19 feb 2015, kl 12:29
0

Annons

En ny tänkbar behandling ser ut att förebygga hivinfektioner så effektivt att metoden skulle kunna ersätta ett konventionellt vaccin. I alla fall hos apor.

Forskare har hittat ett sätt som förhindrar hiv från att infektera celler tack vare att de har kartlagt vilka mekanismer som hivviruset använder sig av. När hiv kommer in i kroppen är vita blodkroppar av CD4-typen målet för viruset. Förutom att binda CD4-receptorer på cellytan behövs också samtidigt ett protein kallad CCR5 innan viruset kan tränga in i cellen och förvandla den till en virusfabrik.

Nu har forskarna hittat varianter av CCR5 som binder viruset men samtidigt inaktiverar det. De tillverkade en vektor som bygger på adenovirus och som injicerades i muskelvävnad i apor. Adenoviruset infekterar muskelceller och vektorn gör att cellerna börjar producera CCR5-varianten som helt neutraliserar hiv.

Behandlingen fungerade mot alla de olika varianterna av hiv-1- och hiv-2-virus som testades samt mot apviruset siv.

Aporna som fått behandlingen utsattes för ett flertal exponeringar av virus under 40 veckors uppföljningstid och ingen av dem smittades. Detta trots att de fick virusmängder långt mycket högre än de koncentrationer som är vanligt när människor hivsmittas.

Studien presenterades i Nature.
 

Vi använder cookies för att ge dig den bästa upplevelsen på vår webbplats. Mer information

Dina kakinställningar för denna webbplats är satt till "tillåt kakor" för att ge dig den bästa upplevelsen. Om du fortsätter använda webbplatsen utan att ändra dina inställningar för kakor eller om du klickar "Acceptera" nedan så samtycker du till detta.

Stäng