Annons

Samarbete mot antibiotikaresistens

Regeringen vill att blocköverskridande samarbeten ska göra kampen mot antibiotikaresistens mer långsiktig.

19 feb 2015, kl 15:30
2

Annons

En ny strategi mot antibiotikaresistens behövs enligt regeringen då den gamla hunnit bli tio år. För att arbetet ska kunna göras långsiktigt vill man ha ett blocköverskridande samarbete som står sig även vid eventuelle regeringsskiften. Regeringen har därför bjudit in Allianspartierna samt Vänsterpartiet till ett möte som ska hållas den 9 mars.

Strategin ska omfatta antibiotikaanvändning både inom hälso- och sjukvård samt inom veterinärmedicinen och bakom inbjudan står statsråden Sven-Erik Bucht, Gabriel Wikström och Helene Hellmark Knutsson.
– Vi uppskattar det engagemang partierna i den tidigare regeringen visat i dessa viktiga frågor, och ser fram emot konstruktiva samtal om hur vi kan ta arbetet vidare när strategin ska uppdateras, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht i ett pressmeddelande från näringsdepartementet.

På mötet ska även representanter för berörda svenska myndigheter delta för att redovisa det aktuella läget inom sina respektive ansvarsområden.
– Det är viktigt att Sverige tar sitt ansvar och bidrar med forskning av högsta kvalitet inom området, säger Helene Hellmark Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, i pressmeddelandet.

2 Kommentarer

Skribenten är själv ansvarig för det hen skriver i kommentatorsfälten på www.lakemedelsvarlden.se. Läs mer

  1. Så länge det finns GMO med antibiotikaresistensfaktor så spelar det ingen roll hur mycket vi än begränsar användningen av antibiotika. Innehåller maten GMO antibiotikaresistensfaktor sprids resistensen via maten och och maten vår mat äter.
    Så förbjud GMO i mat eller matens mat. Innan dess lönar det sig inte att begränsa antibiotikaförskrivningen,

    Björn Hammarskjöld
    F.d. Post doc i molekylärbiologi i Buffalo, NY

  2. Kommunens MAS och troligen vanligt även i den kommunala vård och omsorgen lär fortfarande ut att förvirring hänger ihop med UVI. Jag misstänker en helt annan orsak i det aktuella patientfallet. För att få ner antibiotikaanvändning behövs i ett första steg att apotekare som i andra länder oberoende får beställa labprover för att stödja sjuksköterskorna i den kommunala vården.